HomeHL-WorldΕρντογάν: Ψηφίζουμε για το μέλλον, ελπίζω να κάνουμε άλμα προς τα εμπρός

Ερντογάν: Ψηφίζουμε για το μέλλον, ελπίζω να κάνουμε άλμα προς τα εμπρός

Ενώ η διαδικασία για την ώρα εξελίσσεται ομαλά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ομαλά εξελίσσεται για την ώρα η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία για το δημοψήφισμα που αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία έχει στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ο Τούρκος πρόεδρος ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη στέλνοτας το μήνυμα ότι η διαδικασία αυτή «δεν είναι συνηθισμένη».

Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Εμινέ αλλά και δύο από τα εγγόνια του ο Ερντογάν τόνισε ότι «Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκόμενη επιλογή».

«Πιστεύω ότι ο λαός μας θα αποφασίσει για μια ταχύτερη ανάπτυξη και για ένα άλμα προς τα εμπρός. Πιστεύω ότι ο λαός θα κάνει ένα βήμα προς το μέλλον κάνοντας τη σωστή απόφαση» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. Τον Ερντογάν υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οπαδοί του με τους οποίους συνομίλησε υπό το αυστηρό βλέμμα των ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Μεχμέτ Ουτζούμ, ενός εκ των στενών συμβούλων του Τούρκου προέδρου, ότι «σε περίπτωση που οι πολίτες αποφασίσουν να απορρίψουν την προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση, ίσως, διενεργηθεί δεύτερο δημοψήφισμα», μολονότι ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα εμείς θα το σεβαστούμε».

Οι περίπου 55,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν έως τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία και έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στην υπόλοιπη χώρα.

Το αποτέλεσμα προαναγγέλλεται με μικρή διαφορά και αναμένεται να διαφανεί περί τις 9 το βράδυ, ενώ δεν υπάρχει exit poll. Το σχέδιο αναθεώρησης του συντάγματος έχει στόχο τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μία μικρή πλειοψηφία υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα για την μετατροπή της Τουρκίας, από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, με υπερεξουσίες στον πρόεδρο, ενώ η αλλαγή αυτή του πολιτεύματος απαιτείται, σύμφωνα με τον Ερντογάν, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια, αλλά και ν΄ αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές του δημοψηφίσματος υποστηρίζουν ότι ενισχύει τον αυταρχισμό του προέδρου, σε μία χώρα που έχουν συλληφθεί 40.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 120.000 έχουν εκδιωχθεί ή απολυθεί από τις εργασίες τους, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση