HomeΚΟΣΜΟΣIταλία: Εγκρίθηκε ο νέος μεταναστευτικός νόμος -Τι προβλέπει για όσους ζητούν άσυλο

Iταλία: Εγκρίθηκε ο νέος μεταναστευτικός νόμος -Τι προβλέπει για όσους ζητούν άσυλο

Δημιουργούνται κέντρα που θα εξετάζουν τις αιτήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εγκρίθηκε οριστικά από την ιταλική βουλή το πρωί της Τετάρτης ο νέος νόμος για το μεταναστευτικό που σχεδίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάρκο Μιννίτι.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον νέο νόμο πρόκειται να δημιουργηθούν 26 νέα τμήματα στα ιταλικά δικαστήρια, τα οποία και θα εξετάζουν τις αιτήσεις όσων ατόμων ζητούν να τους παρασχεθεί άσυλο. Μέσα σε τέσσερις μήνες θα πρέπει να δίδεται η σχετική απάντηση, και τυχόν ένσταση θα μπορεί να κατατίθεται μόνον στο Ανώτατο Δικαστήριο και όχι στο εφετείο.

Να σημειωθεί, ότι τα άτομα που πρόκειται να επαναπατρισθούν στο εξής θα μεταφέρονται σε κέντρα παραμονής το πολύ 150 κλινών. Προβλέπεται η δημιουργία ενός κέντρου σε κάθε ιταλική περιφέρεια, με μοναδική εξαίρεση τις μικρές περιοχές Μολίζε και Βάλλε Ντ΄Αόστα.

Τα κέντρα αυτά, πρέπει «να εγγυώνται τον πλήρη σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Κάτι στο οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά και ο νέος ρόλος του «εγγυητή των δικαιωμάτων των ατόμων που, προσωρινά, δεν χαίρουν ελευθερίας», ο οποίος θα έχει πλήρες δικαίωμα πρόσβασης και ελέγχου στους χώρους αυτούς.

Όσον αφορά τους αλλοδαπούς που ζητούν άσυλο, θα μπορούν να απασχολούνται σε εργασίες κοινωνικής χρησιμότητας, οι οποίες θα καθοριστούν και με την χρηματοδότηση ειδικών ευρωπαϊκών σχεδίων για την μετανάστευση και το άσυλο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση