HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜουσική τριλογία στα μνημεία του Κούλε και του Αγ. Πέτρου των Δομινικανών

Μουσική τριλογία στα μνημεία του Κούλε και του Αγ. Πέτρου των Δομινικανών

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μουσική τριλογία ανοίγει τις πύλες των μνημείων του Χάνδακα με συνδιοργανωτές την εκκλησία την Περιφέρεια  Κρήτης-Π.Ε Ηρακλείου το Δήμο Ηρακλείου, την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. Οι τρεις σημαντικές συναυλίες με αναγνωρισμένους διεθνώς ξένους και Έλληνες καλλιτέχνες θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θα γίνουν 18 και 21 Απριλίου στο Φρούριο Κούλε και στις 28 Απριλίου στον Άγιο Πέτρο των Δομινικανών. Οι εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών που έχει οριστεί η 18η Απριλίου.

Συγκεκριμένα στις 18 Απριλίου στον Κούλε με τίτλο «Από το πάθος στην Ανάσταση» θα πραγματοποιηθεί συναυλία βιολοντσέλου με τον διεθνούς φήμης σολίστα Alan Black με την συμμετοχή των Αγγελή Ζαϊμάκη (βιολοντσέλο) και Δημήτρη Ζαϊμάκη (πιάνο).  Στις 21 Απριλίου στον Κούλε με τίτλο «Με την φωνή του τσέλου» θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Ήβη Παπαθανασίου και τον Κώστα Χαρδά.  Στις 28 Απριλίου στον Άγιο Πέτρο των Δομινικανών με τίτλο «Άρωμα ήχων» θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους «The Zaimakis family”. Στην σημαντικότητα των εκδηλώσεων – συναυλιών, στην αξιοποίηση και φιλοξενία των συναυλιών στα ιστορικά μνημεία της πόλης, αλλά και στην γιορτή της παγκόσμιας ημέρας των μνημείων που έχει καθιερωθεί η 18η Απριλίου, αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους στην Περιφέρεια εκπρόσωποι των διοργανωτών ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ Ειρηναίος  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης,  ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης, ο εφημέριος του ναού του Αγ. Πέτρου π. Εμμανουήλ Ζερβάκης, η αρχαιολόγος υπεύθυνη του τμήματος Βυζαντινών μνημείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Ελένη Κανάκη και η καλλιτεχνική διευθύντρια των εκδηλώσεων Ιωάννα Γιάνναρη. Όλοι επίσης ευχαρίστησαν τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες για την δωρεάν παρουσία τους όπως και την καλλιτεχνική διευθύντρια των εκδηλώσεων που όπως αναφέρθηκε – πέρα από την δωρεάν προσφορά τους είχε και την ιδέα της διοργάνωσης που έγινε αποδεκτή με χαρά από τους εκπροσώπους των φορέων.  Η καλλιτεχνική Δ/ντρια Ιωάννα Γιάνναρη χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις υψηλού κύρους με σπουδαίους καταξιωμένους καλλιτέχνες και ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την συνεργασία, προσθέτοντας : « Η σκέψη ξεκίνησε να συνδέσουμε τα μνημεία που είναι υπέροχα και έχουν αποκατασταθεί με τον καλύτερο τρόπο με την σύγχρονη δημιουργία και τους σημερινούς καλλιτέχνες μέσω της μουσικής. Η μουσική έχει μεγάλη δύναμη και δυναμική και μπορεί να το καταφέρει εξαρχής η πρόταση αγκαλιάστηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου από τον κ. Κουκιαδάκη και μαζί με όλους τους φορείς έχουμε μία άψογη συνεργασία να την ολοκληρώσουμε. »

Για την υλοποίηση των εκδηλώσεων στα ιστορικά μνημεία ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος δήλωσε : « Τα μνημεία κάθε τόπου είναι ένα μεγάλο, πολύτιμο μέρος της ιστορίας μας. Εμείς από την πλευρά της εκκλησίας  αγκαλιάζοντας όλο τον τόπο και όλο τον κόσμο και όλους τους ανθρώπους τιμούμε τα μνημεία μας.  Είναι πάρα πολύ σημαντικό και  χαίρομαι πάρα πολύ για την εκδήλωση την οποία διοργανώνουμε από κοινού. Χαίρω πάρα πολύ που κ. Αντιπεριφερειάρχα  παίρνετε την ωραιότατη αυτή πρωτοβουλία. Η εκκλησία μας είναι πάντοτε με όλους τους ανθρώπους και με την Αντιπεριφέρεια και με την Περιφέρεια και με όλους και είμαστε πάρα πολύ υπέρ της θέσεως να τιμήσουμε και να κάνουμε οτιδήποτε για τα μνημεία του τόπου μας ».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Ευριπίδης, δήλωσε : « Το Ηράκλειο όπως είναι γνωστό έχει ένα θαυμάσιο πολιτισμό και έχει και ζωντανά μνημεία τα οποία θέλουμε να αναδεικνύουμε διαχρονικά. ¨Έτσι μέσα στα πλαίσια αυτής της λογικής με πολύ χαρά δεχτήκαμε μια πρόταση της κ. Γιάνναρη να οργανώσουμε αυτές τις τρεις εκδηλώσεις δύο στον Κούλε και μία στον Άγιο Πέτρο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των μνημείων. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι προσφορά των καλλιτεχνών δεν επιβαρύνεται με δαπάνες κανείς από τους συνδιοργανωτές πλην των χρημάτων που απαιτήθηκαν για τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν με μεγάφωνα, εκδόσεις, μεταφορά ενός πιάνου κλπ και είναι μια καλή εκδήλωση για την ανάδειξη των μνημείων κα είναι συνέχεια των εκδηλώσεων που κάνουμε το καλοκαίρι στο Κούλε με τη συμφωνική της ΕΡΤ με ένα από τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ» .

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης δήλωσε : « Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και αισιόδοξο ότι αυτές οι εκδηλώσεις σε αυτά τα τρία μνημεία της πόλης ξεκινάνε στις 18 του Απρίλη και είναι αποτέλεσμα μιας συνεργασίας των φορέων και αυτό δείχνει ότι όταν οι φορείς συνεργάζονται μπορούν να επιτύχουν πάρα πολλά πράγματα. Τα μνημεία έχουν ιδιαίτερη αξία όταν είναι ζωντανά όταν ο κόσμος μπορεί να θαυμάσει τη λειτουργία τους και να μας θυμίσουν ότι είναι εδώ με το πέρασμα των χρόνων για να δώσουν σημαντικά μηνύματα. Οι εκδηλώσεις αυτές λοιπόν που ξεκινάνε και ελπίζουμε ότι στο μέλλον και άλλα μνημεία της πόλης, της Κρήτης θα μπορούν να έχουν ανάλογη χρήση».

Η αρχαιολόγος Ελένη Κανάκη υπεύθυνη του τμήματος Βυζαντινών Μνημείων της  Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου δήλωσε : « Η Εφορία αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση να διοργανώσουμε από κοινού με τους άλλους φορείς αυτές τις μουσικές εκδηλώσεις και να αποδοθούν τα μνημεία που έχουν αποκαταστήσει στο κοινό».

Ο π.Ζερβάκης Εμμανουήλ εφημέριος του  Ιερού ναού Αγ Δημητρίου και του Ναού του Αγίου Πέτρου, δήλωσε : « Ευχαριστώ πρωτίστως την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία συμπεριέλαβε στις εκδηλώσεις αυτές στην ανάδειξη των μνημείων τον Ιερό ναό του  Αγ. Πέτρου των Δομινικανών. Ο ναός αυτός προσδοκούμε όχι μόνο να είναι μνημείο, αλλά να είναι ένα ζωντανό κύτταρο το οποίο θα μεταφέρει τον πολιτισμό σε όλη την οικουμένη.  Η θέση του μνημείου είναι τέτοια που θα βοηθήσει σε αυτό το χώρο. Εμείς από τη δική μας την πλευρά θα κάνουμε την προσπάθεια μαζί σε συνεργασία με όλους τους φορείς και ιδιαίτερα με την αρχαιολογία να αναδείξουμε το μνημείο και να είναι φορέας ζωντανός της σήμερον προς το αύριο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση