HomeΚΟΣΜΟΣΕΕ: Η Μογκερίνι θα μεταβεί στη Ρωσία για πρώτη φορά στις 24 Απριλίου

ΕΕ: Η Μογκερίνι θα μεταβεί στη Ρωσία για πρώτη φορά στις 24 Απριλίου

Θα συναντήσει τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία, μια χώρα την οποία δεν έχει επισκεφθεί ποτέ έως τώρα εξαιτίας της έντασης μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας για την κρίση στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη στη Ρωσία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου και με αυτή θα κλείσει η περιοδεία της Μογκερίνι στο πλαίσιο της οποίας θα μεταβεί στην Κίνα και την Ινδία και η οποία θα ξεκινήσει στις 19 Απριλίου.

Στη Μόσχα η Μογκερίνι θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν «τα πιο επείγοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και κυρίως τη σύγκρουση στη Συρία», ανέφερε το γραφείο της σε ανακοίνωση.

«Θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στη Λιβύη, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, για το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία», προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουκρανίας έχουν επιδεινωθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και το ξέσπασμα της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Οι Ευρωπαίοι έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την υποστήριξή της στους φιλορώσους αντάρτες.

Η Μογκερίνι, που ανέλαβε τα καθήκοντά της στα τέλη του 2014, δεν έχει μεταβεί ποτέ στη Μόσχα, αν και έχει συνομιλήσει αρκετές φορές με τον Λαβρόφ σε διεθνείς συναντήσεις.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα βρίσκεται στην Κίνα στις 19 Απριλίου για μια σειρά συναντήσεων με πολλά μέλη της κυβέρνησης και στόχο την προετοιμασία της ετήσιας συνόδου μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.

Η τελευταία τέτοια σύνοδος πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2016 στο Πεκίνο.

«Η συνεργασία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, καθώς και περιφερειακά θέματα και θέματα ασφαλείας» θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών της στο Πεκίνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Μογκερίνι θα επισκεφθεί επίσης την Ινδία στις 21 Απριλίου όπου θα συναντηθεί με την Ινδή υπουργό Εξωτερικών Σούσμα Σουάρατζ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση