HomeΚΟΣΜΟΣΑναστασιάδης: Δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση τα κυριαρχικά

Αναστασιάδης: Δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση τα κυριαρχικά

Σε δηλώσεις του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

O Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Ο κ. Αναστασιάδης απαντούσε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί ο οποίος έθεσε θέμα αναβολής των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό από την Λευκωσία.

Κληθείς επίσης να σχολιάσει αναφορές του κ. Ακιντζί ότι η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού εξαντλήθηκε και ότι είναι έτοιμος να ακούσει προτάσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «για να είμαστε δίκαιοι με τον τι έχει λεχθεί και από τον ίδιο τον κ. ‘Έιντε (ειδικός σύμβουλος ΓΓ του ΟΗΕ) αλλά και το τι έχει συμφωνηθεί είναι ούτε επιδιαιτησία ούτε διαμεσολάβηση ούτε άτυπα έγγραφα».

Πρόσθεσε ότι «εάν και εφόσον χρειαστεί, όπως μέχρι σήμερα πράτταμε» εκεί και όπου θέλουμε «να διαπιστώσουμε πόσο βάσιμο ή αβάσιμο είναι ένα αίτημα ζητείται (να μάθουμε) το τι προνοείται σε άλλα συντάγματα ομοσπονδίας, πχ η αποτελεσματική συμμετοχή δεν εξυπακούει ή δίδει το δικαίωμα ποτέ στην οποιαδήποτε πολιτεία ομόσπονδου συστήματος, πολιτεύματος να μπορεί να παρεμποδίζει τη λήψη αποφάσεων.

Αυτό δημιουργεί δυσλειτουργία. Υπάρχουν βεβαίως κάποιες των περιπτώσεων όπου, λόγω του ότι να επηρεάζονται ζωτικής σημασίας συμφέροντα της μιας κοινότητας, να δίδεται ένα δικαίωμα, αλλά την ίδια ώρα και ταυτόχρονα θα πρέπει να εξευρίσκεται και ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών.

Εν πάση περιπτώσει η επιδίωξη μας είναι να πετύχουμε μια λύση που να είναι λειτουργική, να έχει διάρκεια και να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ερωτηθείς αν είναι ρεαλιστικό αυτό που αναφέρει ο κ. Ακιντζί περί λύσης τον Ιούλιο, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «χωρίς να θέλω να δημιουργώ προβλήματα ή να μπαίνω σε μια λογική αντιπαράθεσης, έχουν χαθεί δύο μήνες εντελώς αδικαιολόγητα. Ευαισθησίες έχουμε όλοι για πολλά, δεν θέλω να πω πέραν αυτού, αλλά όταν επείγεσαι για λύση δεν ζητάς πώς αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα όταν δεν είναι σημαντικός ο λόγος».

Κληθείς να σχολιάσει την απαγόρευση από το κατοχικό καθεστώς της λειτουργίας στον Αγιο Γεώργιο Εξορινό, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «έχω εγείρει το θέμα του Αγίου Εξορινού όπως και κάποια άλλα θέματα ήγειρα χτες διότι δεν είναι αρκετό να επικαλούμαστε ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) και την ίδια ώρα να παίρνουμε τέτοια άλλα μέτρα που να προκαλούν τα αισθήματα των Ελληνοκυπρίων.

Πρόσφατα έχει αναφέρει στην παράνομη βουλή ο λεγόμενος αντιπρόεδρος κ. Σερτάρ Ντενκτάς ότι έχουν πολιτογραφηθεί επτά χιλιάδες 200 Τούρκοι υπήκοοι. Αυτό είναι πέραν κάθε συμφωνίας που έχουμε μέχρι στιγμής πετύχει. Συνεπώς, οι προκλήσεις θα πρέπει να σταματήσουν αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ μας.

Τι ενοχλούσε – ένα απλό παράδειγμα – η λειτουργία στον Άγιο Εξορινό; Δεν είναι αρκετό να λέμε ότι κάποια άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις και εμείς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Και η Βουλή έλαβε αποφάσεις και όμως η αξίωση ήταν να παρέμβω εγώ παρανόμως για να διορθώσω το λάθος.

Δεν θέλω να δώσω συνέχεια, δεν είναι η πρόθεση να δημιουργήσω ένα κλίμα αρνητικό αλλά ταυτόχρονα και δεν είμαι υποχρεωμένος να παρακολουθώ σιωπώντας δηλώσεις που γίνονται και που προκαλούν».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση