HomeHL-EconomyΣυντάξεις: Το ΔΝΤ αποφασίζει το «ταβάνι» και το «πάτωμα» στις περικοπές

Συντάξεις: Το ΔΝΤ αποφασίζει το «ταβάνι» και το «πάτωμα» στις περικοπές

Δεν έχει δώσει ακόμα το «πράσινο φως»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην πρέσα μπαίνουν το 2019 900.000 κύριες συντάξεις που εμφανίζουν αρνητική προσωπική διαφορά. Στις περικοπές των συντάξεων θα τεθεί κόφτης (πιθανόν 22%) τον οποίο έχουν αποδεχθεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Το ΔΝΤ όμως δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως για την θέσπιση ανώτατου πλαφόν.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προστατευτούν οι πολύ χαμηλές συντάξεις, ωστόσο η ασπίδα προστασίας, δηλαδή το «πάτωμα» θα είναι αντικείμενο συζήτησης στην τεχνική διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, το πρώτο κύμα επαναϋπολογισμού (40% των συντάξεων) δείχνει ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίες συντάξεις του ΙΚΑ που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ. Προς το παρόν, στο κάδρο των περικοπών δεν μπαίνουν οι επικουρικές καθώς σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου, «βγαίνει ο λογαριασμός» από την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις κύριες συντάξεις.

Στο μέτωπο των εργασιακών, καταργείται το υπουργικό βέτο έγκρισης των ομαδικών απολύσεων και περνάει στην δικαιοδοσία του ανωτάτου συμβουλίου εργασίας.

Τα όρια των απολύσεων δεν αλλάζουν και παραμένουν στο 5% μηνιαίως. Τον Σεπτέμβριο του 2018 με νόμο αίρεται η αναστολή της αρχής επεκτασιμότητας (οι συμβάσεις εφαρμόζονται στους εργαζόμενους όλου του κλάδου) και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης (υπερισχύει η καλύτερη σύμβαση, πχ η κλαδική). Επίσης, περιορίζονται οι άδειες των συνδικαλιστών, ενώ στους λόγους απόλυσής τους προστίθενται ποινικά αδικήματα όπως είναι η κλοπή, υπεξαίρεση κλπ.

Οι μειώσεις καθώς και τα αντίμετρα θα ψηφιστούν άμεσα προκειμένου το Eurogroup (πιθανόν της 22ας Μαΐου) να ορίσει τα μέτρα για το χρέος όπως έχει ζητήσει το ΔΝΤ τα οποία θα εφαρμοστούν από τον Αύγουστο του 2018.

Τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν το 2019 εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι θα τεθούν επίσης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Προς το παρόν ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει τα εξής θετικά μέτρα.

– μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις (κύρια και επικουρική) έως 700 ευρώ

– μείωση συμμετοχής κατά 50% για συντάξεις από 700 ως 1.200 ευρώ εισόδημα

– μείωση συμμετοχής κατά 25% για συντάξεις από πό 1.200 ευρώ και άνω.

– αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για πρώτο και δεύτερο παιδί: 60 ευρώ για το πρώτο και 90 ευρώ για το δεύτερο (σήμερα 40 ευρώ).

– επιδότηση ενοικίου με έως 80 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια για το ήμισυ των πολιτών που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση δανείου πρώτης κατοικίας.

– χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών μεταξύ 0 και 4 ετών. Το κονδύλι που προτείνεται ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ για 1.800 νέες δομές.

– δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κόστους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στον Δημόσιο Τομέα οι θέσεις θα αφορούν κυρίως στο κοινωνικό κράτος, ενώ στον ιδιωτικό θα αφορά κυρίως νέους υψηλών προσόντων με στόχο την ανάσχεση του brain drain.

  • επέκταση των σχολικών γευμάτων στον μισό παιδικό πληθυσμό δημοτικού-γυμνασίου. Ο στόχος περιλαμβάνει την παροχή σχολικών γευμάτων σε 300.000 παιδιά του δημοτικού και 150.000 παιδιά του γυμνασίου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση