HomeHL-GreeceΤσίπρας: Μετά τις γερμανικές εκλογές να συζητήσουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα

Τσίπρας: Μετά τις γερμανικές εκλογές να συζητήσουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα

Δηλώσεις μετά το τέλος της συνόδου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου που   ξεκίνησε στην Αθήνα, καθιερώνεται και αποκτά πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το τέλος της συνόδου.

Αν και η σύνοδος πραγματοποιείται στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Αίγυπτο και της δραματικής κατάστασης στη Συρία, ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη άρσης των οικονομικών ανισοτήτων στους κόλπους της ΕΕ.

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σήμερα στη Μαδρίτη η συζήτηση δεν αφορούσε το μέλλον αλλά το παρόν του ευρωπαϊκού νότου ο οποίος όπως σημείωσε πρέπει να αναδείξει την ανάγκη οικοδόμησης μιας αναπτυξιακής και κοινωνικής Ευρώπης.

Οι σημερινές μας συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή μας βούληση για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και ουσιαστικής Ευρώπης με ένα ευρωπαϊκό πυλώνα» ανέφερε.

«Συζητήσαμε την αναγκαιότητα να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση. Και για να την ξεπεράσει πρέπει να ξεπεράσει τις ανισότητες.

Όλοι μας έχουμε συμφωνήσει να τηρήσουμε τους κανόνες. Αλλά χρειάζεται ευελιξία και τους κανόνες αυτούς να τους τηρούν όλοι. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Τα ελλείμματα του νότου είναι τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορά. Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

«Υπογραμμίζουμε την αναγκαιότητα να περάσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να μην υπάρχουν ανισότητες και αντιφάσεις» είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντικά επιτεύγματα μέχρι τώρα ιδίως στο δημοσιονομικό σκέλος.

Για να οδηγηθούμε όμως στην υπέρβαση της κρίσης θα πρέπει να υπάρξει και μια ουσιαστική λύση στο χρέος» σημείωσε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα επόμενα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

«Τελειώνοντας τη 2η αξιολόγηση ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επι τάπητος μια σειρά από θέματα για την οικονομική σύγκλιση και κοινωνική συνοχή όπως:

Την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων με την έκδοση ευρωπαϊκού ομόλογου.

Την τραπεζική ένωση με εγγύηση καταθέσεων

Τον κοινό ευρωπαϊκό προυπολογισμό, και τις επενδύσεις

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να σημειώσει πάντως ότι όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν στην Κύπρο αμέσως μετά τις εκλογές στην Γαλλία και την Γερμανία.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση