HomeHL-GreeceEurogroup: Συμφωνία για μέτρα 3,6 δισ. από μείωση συντάξεων και αφορολόγητο

Eurogroup: Συμφωνία για μέτρα 3,6 δισ. από μείωση συντάξεων και αφορολόγητο

Επήλθε συμφωνία για επιστροφή τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα «το συντομότερο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα για μέτρα 3,6 δισ. από μείωση συντάξεων και αλλαγές στο αφορολόγητο ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup της Μάλτας.

«Πετύχαμε μεγάλη μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση μετά το προηγούμενο Eurogroup όταν και με δική μου πρωτοβουλία αλλαξαμε τη στρατηγική που διαπραγματευόμαστε για τα πράγματα» είπε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στην Αθήνα καθώς όπως είπε «έχουμε συμφωνία ως προς αυτά τα μεγάλα ζητήματα και για τις μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ για τις συντάξεις (1,8 δισ. ευρώ) θα ισχύσουν από το 2019 και το άλλο 1% από τις αλλαγές στο αφορολόγητο το 2020.

Όπως είπε «θα υπάρξουν και τα διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό πεδίο για να υπάρξουν αντίμετρα».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι όταν επιτευχθεί το Staff Level Agreement τότε το Eurogroup θα επιστρέψει για το ζήτημα του χρέους.

Τη συμφωνία χαιρέτισε και εκ μέρους της ΕΚΤ ο Μπενουά Κερέ λέγοντας ότι στη βάση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν μετά το πρόγραμμα θα ξεκινήσουμε συγκεκριμένες κινήσεις σε σχέση με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους τις επόμενες εβδομάδες.

«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να υλοποιούν τα προαπαιτούμενα γιατί όσο περνάει ο χρόνος τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα» συνέχισε ο κ. Κερέ τονίζοντας ότι «η συνεχής αβεβαιότητα είχε αντίκτυπο στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

Η συμφωνία μας βάζει στις σωστές ράγες είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Μιλήσαμε πολύ για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά νομίζω οτι υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν ζητήματα. Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για το 2016 θεωρούμε ότι θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες. Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Δεν θα μιλούσα για συμφωνία αν δεν είχε ταχθεί υπέρ το ΔΝΤ

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι για το μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι μια πολιτική απόφαση προσθέτοντας ότι γι’ αυτό θα μιλήσουμε όταν φτάσουμε στην τεχνική συμφωνία.

Πρόσθεσε, δε, ότι ήταν η συνάντηση της Τρίτης στην οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες και ολοκληρώθηκαν κάποιο πιο λεπτομερή ζητήματα που «μας επέτρεψε να ενημερώσουμε τους υπουργούς για τα μέτρα και την αλληλουχία τους».

Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι δεν θα μπορούσα να μιλήσω για συμφωνία αν δεν είχε ταχθεί υπέρ το ΔΝΤ.

Σε ερώτηση για την ακριβή επιστροφή των Θεσμών ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «ποτέ δεν δίνω ημερομηνίες για την επιστροφή των Θεσμών αλλά τώρα που επιλύσαμε τα σημαντικά ζητήματα δεν υπάρχει σημαντικός λόγος να μην επιστρέψουν τα κλιμάκια των Θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν. Ζήτησα από τα κλιμάκια που είναι εδώ στη Μάλτα να εργαστούν σήμερα και αύριο για ορισμένα ζητήματα. Είναι καθαρά τεχνικό ζήτημα και όχι πολιτικό, πρέπει να δούμε το πρόγραμμα, τις αργίες αλλά έχουμε λύσει τα σημαντικά προβλήματα».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση