HomeΚΟΣΜΟΣ «Μαγειρέματα» για να περάσει η επιλογή Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο

 «Μαγειρέματα» για να περάσει η επιλογή Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ψηφοφορία στη Γερουσία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) τροποποίηση ή μη της διαδικασίας για την έγκριση του διορισμού του Νιλ Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Γκόρσατς αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί αναμένεται ότι θα μπλοκάρουν τη διαδικασία, καθώς απαιτούνται 60 θετικοί ψήφοι επί συνόλου 100, στο Σώμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αλλαγή του κανονισμού που ισχύει στη Γερουσία, ώστε η έγκριση του διορισμού να καταστεί δυνατή με 51 ψήφους από τους Ρεπουμπλικάνους.

Η αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής είναι αποτέλεσμα συμβιβαστικών προσεγγίσεων μεταξύ των διαφορετικών ομάδων και τάσεων στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τον διορισμό του, αλλά και να αποκατασταθεί η συντηρητική πλειοψηφία των δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Γκόρσατς ήταν ένα από τα 21 πρόσωπα που παρουσίασε δημόσια ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την κάλυψη της θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την υπόσχεση στους ψηφοφόρους του ότι θα επιλέξει ένα πρόσωπο «με τις ίδιες αρχές και αξίες» που πρέσβευε ο Σκάλια.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο τέως πρόεδρος Ομπάμα είχε προτείνει τον δικό του δικαστή για να κάλυψη τη θέση του Σκάλια. Ήταν ο εφέτης Μέρικ Γκάρλαντ. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν εδώ και καιρό τον έλεγχο της Γερουσίας αρνήθηκαν να συζητήσουν καν την επιλογή, επιχειρηματολογώντας ότι ήταν κοντά στις προεδρικές εκλογές.

Ο στόχος ήταν προφανής: εφόσον κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές, ο νέος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα είχε το δικαίωμα να προτείνει το δικό του πρόσωπο και να αποκαταστήσει την συντηρητική πλειοψηφία του 5 προς 4 στις τάξεις των ανώτατων δικαστών.
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση