HomeΚΡΗΤΗΟι ανοιξιάτικοι ψεκασμοί, και η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων

Οι ανοιξιάτικοι ψεκασμοί, και η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων

Ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Χανίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Χανίων για τους ανοιξιάτικοι ψεκασμοί, τα μέτρα προστασίας για τις μέλισσες, και η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Αναλυτικά αναφέρει

Το πιο σημαντικό μέτρο της σύγχρονης φυτοπροστασίας στα πλαίσια της ολοκληρωμένης εφαρμογής της είναι οι προληπτικές ενέργειες που πρέπει να παίρνει κάθε καλλιεργητής, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η πρόληψη ή /και η εξάλειψη των επιβλαβών οργανισμών.

Οι παραγωγοί μπορούν να ψεκάζουν με τα κατάλληλα σκευάσματα και κατά την ανθοφορία, με τις παρακάτω όμως προϋποθέσεις σύμφωνα με την με αριθ. πρωτ. 165457/6557/29-07-1981 Υπουργική Απόφαση και την 5919/62354/13-05-2014 εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ για «Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»:

α. Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν δεν πρέπει να αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι είναι επικίνδυνα ή πολύ τοξικά για τις μέλισσες. Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός αν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου

β. Να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.

γ. Οι ψεκασμοί πρέπει να διενεργούνται αργά το απόγευμα, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.

δ. Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές συνθήκες.

ε. Τέλος τα χρησιμοποιούμενα ακροφύσια του ψεκαστικού μηχανήματος (μπεκ) πρέπει είτε να είναι ειδικού τύπου που μειώνουν το ψεκαστικό νέφος (drift reduction nozzles), είτε να είναι επαρκώς συντηρημένα και ρυθμισμένα για τη μείωση μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους.

Οι κατ’ ελάχιστον αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ ζώνης ψεκασμού γεωργικών φαρμάκων και περιοχής, ορίζονται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

pinakas

Ακόμη σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν.4036/2012 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 44 του ν. 4235/2014 οι υπεύθυνοι επιστήμονες των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων έχουν την υποχρέωση να παρέχουν γενικές πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Τέτοιες πηγές κινδύνου, είναι η έκθεση του χρήστη, ο ορθός τρόπος αποθήκευσης, ο χειρισμός και η εφαρμογή, η ασφαλής διάθεση του ψεκαστικού διαλύματος που απομένει μετά την εφαρμογή, η διαχείριση των κενών συσκευασίας και οι εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα αφού στους παραβάτες, μπορούν να επιβληθούν σημαντικά πρόστιμα, ενώ σε όποιον αρνείται ή παρακωλύει τη διενέργεια ελέγχων από εξουσιοδοτημένα ελεγκτικά όργανα ή αρνείται την παροχή πληροφοριών ή παρέχει ψευδείς ή ανακριβείς πληροφορίες, επιβάλλεται πρόστιμο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και φυλάκιση.

Επιπλέον, σας ενημερώνομε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2014, εφαρμόζεται η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων που πωλούνται στους επαγγελματίες χρήστες (παραγωγούς, ψεκαστές), από τα καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών που πρόκειται να ψεκάσουν θα πρέπει να ενημερώνουν τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους μόνιμους επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος από τον ψεκασμό του γεωργικού φαρμάκου, για την πρόθεσή τους αυτή.

Θεωρούμε λοιπόν αναγκαία τη λήψη των μέτρων αυτών χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός της συμβολής των μελισσών στην επικονίαση των ανθέων και στην αύξηση της καρπόδεσης με συνέπεια την καλή παραγωγή των δένδρων. Πρέπει λοιπόν οι δύο κλάδοι, της μελισσοκομίας και της εσπεριδοκαλλιέργειας, να συνεργασθούν ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα που αφορά τόσο την προστασία των δένδρων όσο και των μελισσών.

Τέλος έχει παρατηρηθεί ότι ψεκάζοντας τους ελαιώνες με ζιζανιοκτόνα, προσθέτουν άσκοπα και εντομοκτόνο για την καταπολέμηση του εντόμου Καλόκορη (Calocoris Trivialis). Η εφαρμογή εντομοκτόνου γίνεται μόνο μετά από έλεγχο ύπαρξης του «τέλειου» εντόμου πάνω στην Ελιά.

Επιπρόσθετη πληροφόρηση δίνεται από τους γεωπόνους της Υπηρεσία μας Δν/ση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανιών στα τηλέφωνα 28213-46520 / 46541/ 46543.

Διαφήμιση
Διαφήμιση