HomeΚΟΣΜΟΣΔόντι που ανήκε σε προϊστορικό καρχαρία ανακάλυψε αρχαιολόγος στη Νάπολη

Δόντι που ανήκε σε προϊστορικό καρχαρία ανακάλυψε αρχαιολόγος στη Νάπολη

Ανήκει σε ένα από τα πιο απειλητικά είδη στην ιστορία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας γεωλόγος στη Νάπολη αποκάλυψε αυτό που πιστεύει ότι είναι ένα σπάνιο προϊστορικό δόντι καρχαρία, όταν εργαζόταν σε ανασκαφές σε ένα από τα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης.

Ο παλαιοντολόγος Τζιανλούκα Μίνιν έκανε την ανακάλυψη στην Galleria Borbonica της Νάπολης, ένα τεράστιο υπόγειο χώρο που χτίστηκε αρχικά ως οδός διαφυγής για τον βασιλιά Φερδινάνδο ΙΙ και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Μίνιν είναι υπεύθυνος για μια ομάδα εθελοντών στο έργο της ανασκαφής στις σήραγγες κάθε Κυριακή και συνήθως ανακαλύπτουν αντικείμενα από την εποχή του πολέμου. Αυτή την εβδομάδα όμως, έκανε ένα πιο ασυνήθιστο εύρημα: ένα δόντι που πιστεύει ότι προέρχεται από έναν Μεγαλόδοντο.

donti-karxaria

Ο Μεγαλόδοντος είναι ένα εξαφανισμένο είδος καρχαρία, που έζησε πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια και του οποίου το όνομα σημαίνει κυριολεκτικά «μεγάλα δόντια». Λείψανα του είδους είναι εξαιρετικά σπάνια.

«Είναι ένα κλασικό παιχνίδι της τύχης, επειδή είναι μια αδύνατη ανακάλυψη» δήλωσε ο Μίνιν στην Local . «Έπρεπε να απαλλαγούμε από τα σκουπίδια από ένα πηγάδι και να εργαστούμε σε ένα στρώμα εδάφους που χρονολογείται από την εποχή του πολέμου, όταν παρατήρησαν μια γυαλιστερή επιφάνεια. Όταν συνειδητοποίησα τι βρήκα, ήμουν άφωνος για περίπου 2 λεπτά – οι άλλοι ανησύχησαν».

Ο Μίνιν αναγνώρισε το δόντι καθώς σε ηλικία 17 ετών είχε βρει ένα παρόμοιο αλλά μικρότερο σε μέγεθος όταν εργαζόταν σε μια ανασκαφή στην Ταορμίνα.

Όσο για το πώς έφτασαν εκεί, ο ίδιος πιστεύει ότι ήταν μέρος μιας ιδιωτικής συλλογής, αλλά πετάχτηκαν εκεί πριν από 70 χρόνια. «ίσως ανήκε σε κάποιον συλλέκτη του 19ου αιώνα, του οποίου οι κληρονόμοι δεν κατάλαβαν τι ήταν και το έριξαν στο λάκκο των 30 μέτρων» είπε.

Απολιθώματα δείχνουν ότι τα ζώα μπορούσαν να φτάσουν τα 18 μέτρα μήκος και πως έμοιαζε αρκετά με το μεγάλο λευκό καρχαρία, που τους καθιστά το μεγαλύτερο καρχαρία που έχει ζήσει ποτέ στη Γη και ένα από τα πιο απειλητικά αρπακτικά της ιστορίας.
ethnos.gr /Πηγή φωτό: The Local

Διαφήμιση
Διαφήμιση