HomeHL-HealthΠώς τα σκυλιά βοηθάνε στην ανάγνωση των παιδιών

Πώς τα σκυλιά βοηθάνε στην ανάγνωση των παιδιών

Η μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί πολύ βοηθητική και για τα παιδιά με δυσλεξία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ανάγνωση βιβλίων στα σκυλιά μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που δυσκολεύονται στην ανάγνωση να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πολλά παιδιά απολαμβάνουν την ανάγνωση και δεν χρειάζονται παρά μόνο λίγη ενθάρρυνση για να τα καταφέρουν, αλλά αν δυσκολευτούν μπορεί να χάσουν εύκολα την αυτοπεποίθησή τους και μαζί με αυτήν το κίνητρό τους.

Η ανάγνωση βιβλίων στα σκυλιά από τα παιδιά μπορεί να αποτρέψει ή να διορθώσει μια τέτοια κατάσταση σύμφωνα με την Gill Johnson, επίκουρη καθηγήτρια παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ το άρθρο της οποίας «How dogs could make children better readers» δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Conversation».

Η ιδέα έχει προέλευση τις Η.Π.Α., όπου το 1999 δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Reading Education Assistance Dogs, το οποίο αναδείκνυε την ικανότητα των θεραπευτικών σκύλων να βελτιώνουν την ικανότητα ανάγνωσης και επικοινωνίας των παιδιών. Έκτοτε παρόμοια προγράμματα έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Με ποιο τρόπο όμως οι σκύλοι βοηθούν; Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ανάγνωση, για οποιονδήποτε λόγο, χρειάζεται να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ανακαλύψουν ξανά ένα κίνητρο για την ανάγνωση.

Ο σκύλος είναι ένας καθησυχαστικός, επιεικής ακροατής που δεν θα τον ενοχλούσαν τα πιθανά λάθη κατά την ανάγνωση. Ακόμη, το παιδί μπορεί να διαβάζει στον σκύλο χωρίς διακοπή, αφού δεν πρόκειται να τον διακόψει ο ακροατής του.

Επίσης η ανάγνωση με τον σκύλο μπορεί να αποδειχθεί πολύ βοηθητική και για τα παιδιά με δυσλεξία. Τα συγκεκριμένα παιδιά χρειάζονται εστιασμένη υποστήριξη προκειμένου να μπορέσουν να κατανοήσουν την αντιστοιχία των ήχων με τις ορθογραφικές επιλογές.

Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί με δραστηριότητες που υποστηρίζουν την ανεξάρτητη ανάγνωση σε συνδυασμό με την απόλαυση και η ανάγνωση με τον σκύλο προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα.

Η παρουσία των σκύλων έχει κατευναστική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους. Ένας σκύλος δημιουργεί ένα χαλαρό και φιλόξενο περιβάλλον για το παιδί. Αν και δεν αποτελεί πανάκεια, η ανάγνωση με τον σκύλο μπορεί να βοηθήσει πολύ το παιδί να αναπτύξει τις ικανότητές του στην ανάγνωση, ιδίως αν δυσκολεύεται πολύ να τα καταφέρει.

vita.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση