HomeΚΡΗΤΗΤι λένε οι κυλικειάρχες των σχολείων για τη δωρεάν σίτιση των μαθητών

Τι λένε οι κυλικειάρχες των σχολείων για τη δωρεάν σίτιση των μαθητών

Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με το θέμα της παροχής δωρεάν πρωινού σε παιδιά που φοιτούν σε σχολεία του Δήμου Ηρακλείου ασχολήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, όπως επίσης και οι συνθήκες που δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση του φιλόδοξου προγράμματος.

Στο θέμα αυτό περενέβησαν οι επαγγελματίες μισθωτές κυλικείων, το σωματείο των οποίων με επιστολή του προς τον δήμαρχο Ηρακλείου ζητά να ενημερωθεί για όλα όσα καταγγέλθηκαν στη συνεδρίαση του σώματος αναφορικά με μέλη του σωματείου, που όπως ειπώθηκε δεν τηρούν την προβλεπόμενη συμφωνία.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Δήμαρχε,

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Μαρτίου συζητήθηκε το θέμα της σίτισης των άπορων μαθητών.

Όπως ενημερωθήκαμε στην τοποθέτησή τους επί του θέματος, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι κος Γιώργος Βλαχάκης και κα  Μαρία Καναβάκη  ανέφεραν ότι  «δεν περπάτησε» όπως διατυπώθηκε, η σίτιση των άπορων μαθητών μέσω  των σχολικών κυλικείων (όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια), διότι υπήρξαν παράπονα από Διευθυντές σχολειών και γονείς μαθητών επικαλούμενοι α)ότι τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αισθανόντουσαν ντροπή και δεν έπαιρναν από το κυλικείο του σχολείου τους το τρόφιμο που είχε συμφωνηθεί και  β)ότι οι μισθωτές των κυλικείων  δεν τηρούσαν ουσιαστικά τη δέσμευση που είχαν αναλάβει απέναντι στη σχολική επιτροπή.

Είναι λοιπόν απορίας άξιον πως κατά την προηγούμενη Δημοτική  θητεία δεν αποτυπωθήκαν τέτοιου είδους φαινόμενα ενώ ερχόμενη η παρούσα Δημοτική Αρχή έγινε αποδέκτης  παραπόνων  από Διευθυντές και γονείς; Kαι αν συνέβη αυτό γιατί δεν ενημερώθηκαν πρώτοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα;

Είναι προσβλητικό  να αφήνονται αιχμές για τον κλάδο μας μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και δυο χρόνια τώρα να μην γνωρίζουμε για ποιο λόγο δεν συμμετέχουν οι Επαγγελματίες μισθωτών κυλικείων σε αυτό το πρόγραμμα.

Κύριε Δήμαρχε

Αν όντως εκφράστηκαν τέτοιου είδους παράπονα- προβλήματα  καλό θα ήταν να ειπωθούν ονόματα και σχολεία που συνέβησαν,  διαφορετικά όσα ελέχθησαν είναι τελείως αβάσιμα και εκ του πονηρού.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι  οι Επαγγελματίες  που σιτίζουν τους μαθητές των σχολείων μέσω των κυλικείων τηρούν όλα όσα ορίζουν οι υγειονομικές  διατάξεις και ελέγχονται πολύ συχνά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το προηγούμενο δε διάστημα παρακολούθησαν πρόγραμμα  επαγγελματικής κατάρτισης  υπευθύνων σχολικών κυλικείων διάρκειας(εφαρμογή κανόνων ασφάλειας και υγιεινής, εξυπηρέτηση μαθητών, υγειονομικές διατάξεις κλπ)  120 ωρών ώστε να εμπλουτίσουν περισσότερο τις γνώσεις & δεξιότητες τους. Άρα έχουν όλα εκείνα  τα εχέγγυα και τις δεξιότητες ώστε το πρόγραμμα να στεφθεί με επιτυχία.

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα σχολικά κυλικεία έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση σε τέτοιο βαθμό που το μέλλον τους είναι αβέβαιο λόγω της πτώσης του τζίρου τους. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η χαριστική βολή που δόθηκε στον κλάδο μας εδώ και δύο χρόνια από την παρούσα Δημοτική Αρχή, που ενώ αναγνωρίζει την φτωχοποίηση του λαού μας και πραγματοποιεί προγράμματα σίτισης μαθητών (καλώς) αντιθέτως  εξαιρεί από αυτά τα προγράμματα σίτισης   τους επαγγελματίες του κλάδου των μισθωτών κυλικείων.

Αν η Δημοτική Αρχή και οι σχολικές Επιτροπές προτάσσουν το οικονομικό συμφέρον (κατά περίπτωση) πάνω από το ανθρώπινο, δε μένει παρά να μας το πουν.  Είναι προκλητικό το να θέλει να λαμβάνει υπέρογκα μισθώματα από εμάς , να τα διαθέτει για κοινωνική πολιτική και ουσιαστικά να μας υπονομεύει.

Είναι λυπηρό να μην μπορούμε να βρούμε λύσεις σε τόσο σημαντικά προβλήματα και να οδηγούμαστε σε σημεία που μόνο προς το κοινό συμφέρον δεν είναι».

Διαφήμιση
Διαφήμιση