HomeΓΝΩΜΕΣΓ.Τρούλης: “Ήξεις, αφήξεις η πλειοψηφία των παρατάξεων στο ΔΣ της ΔΟΕ”

Γ.Τρούλης: “Ήξεις, αφήξεις η πλειοψηφία των παρατάξεων στο ΔΣ της ΔΟΕ”

Για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μια αποκαλυπτική απάντηση*, στην πρόσκληση του υπουργού παιδείας για το πλαίσιο επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, προχώρησε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ). Το γεγονός της αποκάλυψης δεν είναι μόνο η ουσιαστική άρνηση συζήτησης πάνω στο θέμα με το υπουργείο παιδείας (με πρόσχημα ότι υπάρχουν σοβαρότερα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, χωρίς να αμφισβητούμε φυσικά το περιεχόμενο του επιχειρήματος από μόνο του) αλλά η κάλυψη των παραπάνω παρατάξεων για να μη δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους (εάν φυσικά έχουν) στο ζήτημα της επιλογής στελεχών εκπαίδευσης.

Ως ΑΕΕΚΕ προτείναμε να εισαχθεί στο κείμενο η εξής φράση που αποτελεί τον πυρήνα της θέσης μας πάνω στο θέμα: «Η Δ.Ο.Ε. με σαφήνεια έχει τοποθετηθεί για ένα σύστημα επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης δίκαιο, αντικειμενικό και δημοκρατικό με βαρύτητα στη γνώμη των συναδέλφων μέσα από μια κατοχυρωμένη συνταγματική διαδικασία.» κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από καμία παράταξη στο ΔΣ της ΔΟΕ. Επομένως αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς είναι πως οι ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΑΜΕ και ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ΛΑΕ) προφανώς δεν επιθυμούν τη συμμετοχή των συναδέλφων, με τους παραπάνω όρους, στην επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης…

Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι η αφαίρεση από το κείμενο (τόσο από τις Παρεμβάσεις όσο και από την ΠΑΣΚ- και στο τέλος συμφώνησε και η ΔΑΚΕ) της διατύπωσης, ενώ μέρος του βρισκόταν στο εισηγητικό κείμενο, ότι η ΔΟΕ προτάσσει ένα σύστημα δίκαιο, αντικειμενικό και δημοκρατικό για τις επιλογές των στελεχών εκπαίδευσης. Το ερώτημα που τίθεται από τα παραπάνω είναι: ποιο σύστημα δηλαδή επιθυμούν αυτές οι παρατάξεις να προτάξει η ΔΟΕ, εάν δεν θέλουν να είναι δίκαιο, αντικειμενικό και δημοκρατικό; Θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσουν δημόσια…!!!

Προφανώς το σύστημα της επιλογής διευθυντών μέσα από κονκλάβια σε άμεση συνεργασία με γραφεία βουλευτών, πρόταξη υποψηφίων μέσα από κομματικές-παραταξιακές διαδικασίες, με αδιαφανή ( αλλά κατά τ’ άλλα πλήρως αιτιολογημένα) κριτήρια βαθμολόγησης των υποψηφίων, αποτελεί το σύστημα επιλογής της πλειοψηφίας των δυνάμεων που ψήφισαν το παραπάνω κείμενο. Δεν θέλουν δηλαδή να αλλάξει τίποτα από το προηγούμενο καθεστώς επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης, που υπήρχε, γιατί έτσι εξυπηρετεί τη συντήρηση του κομματικού μηχανισμού των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τους ίδιους για να ελέγχουν το διοικητικό μηχανισμό με συνδικαλιστικά στελέχη τους που κατέχουν αυτές τις θέσεις και γιατί οραματίζονται την πολιτική και συνδικαλιστική τους παλινόρθωση για να συνεχίσουν τη στήριξη στο νεοφιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό έργο των κυβερνήσεών τους!!!

Ως ΑΕΕΚΕ διαφοροποιούμαστε από τις μεθοδεύσεις των υπόλοιπων παρατάξεων που βρίσκονται στη ΔΟΕ γιατί οι κινήσεις τους εμφορούνται από καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες. Θέση μας είναι ότι το συνδικάτο δεν πρέπει να κάνει πολιτική αλλά να απαντά πολιτικά με θέσεις και προτάσεις στις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Η ΑΕΕΚΕ, ως ο φυσικός χώρο των ανεξάρτητων δυνάμεων πανελλαδικά, έχει ξεκάθαρη θέση πάνω στο θέμα όπως και για όλα τα ζητήματα του κλάδου. Παράλληλα έχουμε αναδείξει και συνεχίζουμε όλα τα στρεβλά των “μεταρρυθμίσεων” των προηγούμενων και αυτής της κυβέρνησης. Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό να παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας (αναπληρωτές-μόνιμους, δασκάλους-νηπιαγωγούς-ειδικότητες, γενικής και ειδικής αγωγής) πέρα από κομματικές σκοπιμότητες, μακριά από μικροκομματικές λογικές για καθαρά εκλογικούς λόγους με γνώμονα μόνο την προάσπιση του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού που το στηρίζει και το υπηρετεί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση