HomeΚΟΣΜΟΣΚαταγγελίες για την κατασκευή νέου οικισμού στην Δυτ. Όχθη

Καταγγελίες για την κατασκευή νέου οικισμού στην Δυτ. Όχθη

Ισραήλ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Παλαιστίνιοι και η ισραηλινή οργάνωση Ειρήνη Τώρα κατήγγειλαν αργά το βράδυ την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κατασκευάσει έναν νέο εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την πρώτη εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε την έγκρισή της χθες Πέμπτη το βράδυ για την κατασκευή ενός νέου οικισμού, παρά τις καταδίκες από τη διεθνή κοινότητα και την έκκληση της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει την επέκταση των οικισμών.

Την απόφαση έλαβε ομόφωνα το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε νωρίτερα δηλώσει ότι προτίθεται να δημιουργήσει έναν νέο εβραϊκό οικισμό για να μεταφερθούν εκεί οι Εβραίοι κάτοικοι της Αμόνα, ενός εβραϊκού οικισμού στη Δυτική Όχθη ο οποίος κατεδαφίστηκε τον Φεβρουάριο έπειτα από απόφαση της ισραηλινής δικαιοσύνης.

Ο νέος οικισμός θα κατασκευαστεί στην περιοχή Σίλο που βρίσκεται κοντά στο σημείο που ήταν ο οικισμός της Αμόνα βόρεια της Ραμάλας, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Είχα υποσχεθεί να κατασκευάσω έναν νέο οικισμό και θα σεβαστούμε αυτή τη δέσμευση. Τον δημιουργούμε σήμερα», τόνισε ο Νετανιάχου.

Πρόκειται για την πρώτη ανέγερση εβραϊκού οικισμού στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές από το 1991, δηλαδή πριν από τη συμφωνία του Όσλο, εκτός της αναγνώρισης από το Ισραήλ το 2012 τριών οικισμών που υπήρχαν ήδη, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Ειρήνη Τώρα.

«Ο Νετανιάχου είναι όμηρος των εποίκων και θέτει την πολιτική του επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ. Υποκύπτοντας στις πιέσεις των εποίκων, ο Νετανιάχου οδηγεί τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους κατευθείαν προς μια πραγματικότητα ενός μόνο κράτους, συνώνυμου του απαρτχάιντ», συνεχίζει η ΜΚΟ.

«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η ακραία και ρατσιστική κυβέρνηση συνασπισμού του επιμένουν στις πολιτικές τους του εποικισμού, του απαρτχάιντ και της εθνοκάθαρσης επιδεικνύοντας κατάφορη περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Χανάν Ασράουι, μια από τους επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο εβραϊκός εποικισμός, δηλαδή η κατασκευή από το Ισραήλ κατοικιών για πολίτες στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, είναι παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου. Επίσης μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας εκτιμά ότι θέτει εμπόδια στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση