HomeHL-EconomyΤσακαλώτος-Αχτσιόγλου: Κάτω από τις €6.000 το αφορολόγητο, κούρεμα συντάξεων για 900.000 Έλληνες

Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου: Κάτω από τις €6.000 το αφορολόγητο, κούρεμα συντάξεων για 900.000 Έλληνες

Περιέγραψαν τους βασικούς άξονες της συμφωνίας στους βουλευτές των ΑΝΕΛ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενημέρωση εφ όλης της ύλης για την πορεία της διαπραγμάτευσης σχετικά με τα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα που αναμένεται να ψηφιστούν και τα περίφημα «αντίμετρα» έκαναν οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών Εφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων έπειτα από πρωτοβουλία και σχετικό αίτημα του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου ο οποίος έχει ζητήσει ανάλογη ενημέρωση και για την ΔΕΗ από τον Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος και η κυρία Αχτσιόγλου εξέφρασαν αισιοδοξία για «κλείσιμο» του SLA (staff level agreement) την ερχόμενη Παρασκευή και συμφωνία στο Eurogroup της 7 Απριλίου.

Μιλώντας στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας εκτίμησαν ότι θα συμφωνηθεί η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές. Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μετά το Eurogroup θα υπάρξει πρωτοβουλία από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 22 Απριλίου. Υπο αυτή την πορεία πραγμάτων η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με δάνειο. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το τελικό πακέτο δεν θα συμφωνηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαϊου αλλά σε έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαϊου.

Αναφορικά με τα μέτρα οι συνομιλητές συμφώνησαν να είναι φειδωλοί ως προς τα εργασιακά καθώς ορισμένα ζητήματα είναι ακόμα ανοικτά. Το φορολογικό ωστόσο έχει κλείσει με το αφορολόγητο να πέφτει στα 5.900 – 6000 ευρώ ενώ το «τσεκούρι» στις συντάξεις θα αφορά περίπου 900.000 συνταξιούχους από σύνολο 2,5 εκατομμυρίων.

Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν τις συντάξεις των ασφαλισμένων του πρώην ΤΕΒΕ, ακολουθούν οι συντάξεις του Δημοσίου και τέλος του ΙΚΑ.

Ως προς τα αντίμετρα ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε προς τους βουλευτές ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα «στον ίδιο φορολογούμενο» και ανέφερε ως παράδειγμα ότι εκτός της μικρής μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει και επίδομα ενοικίου για όσους δεν έχουν σπίτι. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές προωθούνται:

–         Μείωση του φόρου επιχειρήσεων σε 26% από 29% που είναι σήμερα

–         Μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 20% από 22%

–         Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ

–         200 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης και ενοικίου

–         Πλήρης κάλυψη βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά – 150 εκατ. ευρώ

–         400-450 εκατ. ευρώ για επίδομα σε 1ο και 2ο τέκνο

–         Μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για φάρμακα. Σύμφωνα με το σχέδιο η μείωση θα ανέρχεται σε 50% για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ και 100% και όσους παίρνουν λιγότερα από 700 ευρώ

–         Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

–         400 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη – απασχόληση και βασικές υποδομές
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση