HomeΚΟΣΜΟΣH Ουγγαρία απειλεί να απαγορέψει το κόκκινο αστέρι της Heineken

H Ουγγαρία απειλεί να απαγορέψει το κόκκινο αστέρι της Heineken

Ως «κομμουνιστικό»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το κόκκινο αστέρι, το φημισμένο λογότυπο της ολλανδικής ζυθοποιίας Heineken κινδυνεύει να απαγορευθεί στην Ουγγαρία αν υπερψηφιστεί η πρόταση της κυβέρνησης της χώρας περί απαγόρευσης της εμπορικής χρήσης συμβόλων «ολοκληρωτισμού».

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε αυτή την εβδομάδα το κυβερνών κόμμα Fidesz του σκληροπυρηνικούς δεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, αποσκοπεί στο να θέσει εκτός νόμου είδη που κυκλοφορούν στο εμπόριο και φέρουν σύμβολα όπως η ναζιστική σβάστικα και το κομμουνιστικό κόκκινο αστέρι.

Όμως η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως αντίποινα για τη δικαστική νίκη της Heineken στη διαμάχη της με μια μπύρα που πωλείται στη Ρουμανία και είναι λίαν δημοφιλής στους ουγγρικής καταγωγής κατοίκους της.

Η κυβέρνηση Ορμπάν λέει ότι έχει «ηθική υποχρέωση» έναντι των Ούγγρων που υπέφεραν υπό τους ναζί και τους μπολσεβίκους.

Για τους παραβάτες του νόμου προβλέπεται ποινή 6,5 εκατομμυρίων ευρώ και διετής φυλάκιση.

Η Heineken απ’ την άλλη επιμένει ότι το λογότυπό της «δεν έχει καμία πολιτική σημασία» κι ότι ανάγεται στις μεσαιωνικές ευρωπαϊκές ζυθοποιίες.

Το κόκκινο αστέρι της Heineken πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1930.

Όταν συνδέθηκε με τον κομμουνισμό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Heineken το άλλαξε μ’ ένα άσπρο, αλλά μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991 επανέφερε το αρχικό.

Στη δικαστική διαμάχη στη Ρουμανία το δικαστήριο έκρινε ότι το όνομα της τοπικής μπύρας “Csiki”, που είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των ουγγρικής καταγωγής κατοίκων της χώρας, θυμίζει παρά πολύ τη μπύρα “Ciuc” που παράγει και κυκλοφορεί στη Ρουμανία η Heineken και ζήτησε να αλλάξει.

Η Βουδαπέστη χαρακτήρισε «άδικη και αντι-ουγγρική» την απόφαση και υποστήριξε τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των προϊόντων της Heineken.

Θεωρείται πάντως δύσκολο να περάσει το νομοσχέδιο, δεδομένου ότι κόκκινα αστέρια χρησιμοποιούν αρκετές μεγάλες εταιρείες, όπως η Ιταλική εταιρεία εμφιαλώσεως μεταλλικού νερού San Pelligrino.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση