HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Αισθάνθηκα ότι παραδίδαμε σε όλη την ανθρωπότητα το Ιερό Κουβούκλιο και τον Πανάγιο Τάφο»

«Αισθάνθηκα ότι παραδίδαμε σε όλη την ανθρωπότητα το Ιερό Κουβούκλιο και τον Πανάγιο Τάφο»

H καθηγήτρια του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Αντωνία Μοροπούλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την παγκόσμια διάσταση του έργου αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου υπογράμμισε η επιστημονικά υπεύθυνη της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, καθηγήτρια του ΕΘνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Αντωνία Μοροπούλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι μια μεγάλη υπόθεση για όλο τον κόσμο» ανέφερε η κ. Μοροπούλου, εξηγώντας πως το γεγονός ότι στη χθεσινή παράδοση του έργου στην Ιερουσαλήμ, ήταν παρόντες άνθρωποι από όλες τις ηπείρους την έκαναν να αισθανθεί ότι «εκείνη την ώρα παραδίδαμε σε όλη την ανθρωπότητα το Ιερό Κουβούκλιο και τον Πανάγιο Τάφο».

«Η πρωτοβουλία του Θεόφιλου του Γ’ είχε την υποστήριξη και των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων, των Κουστωδών του Παναγίου Τάφου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχε την τιμή μετά την πρόσκλησή του να αναλάβει τη μελέτη και όλη την επιστασία του έργου και γι αυτό είμαστε πολύ περήφανοι που η Ελλάδα πρωτοστάτησε, αλλά όχι μόνη της, πραγματικά σε διάλογο και ενότητα με το τάγμα των Φραγκιστανών, με το Πατριαρχείο των Αρμενίων που μαζί τους το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο ελάμβανε όλες τις στρατηγικές αποφάσεις για το έργο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η παρουσία του πρωθυπουργού σήμαινε ακριβώς αυτή τη μεγάλη αναγνώριση, ότι η Ελλάδα είχε την ευθύνη του έργου, αλλά και το Πολυτεχνείο».

Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με την κ. Μοροπούλου, «ήταν όλος ο κόσμος παρών, διαδικτυακά, μιντιακά, απ’ όλες τις ηπείρους παρακολούθησαν το γεγονός», γεγονός που την έκανε να αισθανεί «ότι εκείνη την ώρα παραδίδουμε, όχι μόνο στις τρεις θρησκευτικές κοινότητες στην Ιερουσαλήμ, όχι μόνο στη χριστιανική ενότητα που υπογράμμιζε η παρουσία του Παναγιοτάτου του Οικουμενικού Πατριάρχου, του εκπροσώπου του Πάπα και του εκπροσώπου της Καθολικής, όπως λέγεται, με την έννοια της συνολικής, εκκλησίας των Αρμενίων, αλλά παραδίδαμε σε όλη την ανθρωπότητα το Ιερό Κουβούκλιο και τον Πανάγιο Τάφο».

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος, η κ. Μοροπούλου αναφέρθηκε στις πολύ σοβαρές παραμορφώσεις του Ιερού Κουβουκλίου και σημείωσε: «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία τεράστια πρόκληση, τόσο να επαναφέρουμε το Ιερό Κουβούκλιο στην καθετότητα και σε συνθήκες δομικής ακεραιτότητας αίροντας τις παραμορφώσεις, όσο και να συντηρήσουμε και να διατηρήσουμε τις αξίες του και πάνω απ’ όλα το αρχέτυπο υλικό, τον Ιερό Βράχο».

Αναφερόμενη στα συναισθήματα που της προκάλεσε η απομάκρυνση της ταφικής πλάκας από τον τάφο του Ιησού, η κ. Μοροπούλου μίλησε για «πολύ μεγάλο δέος» απέναντι σε ένα μνημείο μοναδικό που αναπέμπει ένα μήνυμα πανανθρώπινο, μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, Ανάστασης, το οποίο υπερβαίνει τις συγκυρίες, τις συνθήκες και μπορεί να ανυψώσει τον άνθρωπο να κάνει πράγματα· αυτά που φαίνονται αδύνατα να τα κάνει δυνατά».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση