HomeΥΓΕΙΑΜπασκόζος: Κοινή δράση για την ένταξη των γενοσήμων στη θεραπεία του AIDS

Μπασκόζος: Κοινή δράση για την ένταξη των γενοσήμων στη θεραπεία του AIDS

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας ΕΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ανάληψη κοινών δράσεων των χωρών της ΕΕ, προκειμένου από το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους να ενταχθούν αποτελεσματικά γενόσημα φάρμακα στην αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία για τον HIV/AIDS, ζήτησε κατά την ομιλία του στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.

Εξετάζοντας το ζήτημα της «οικονομικής προσιτότητας», ανέφερε ότι «η κρίσιμη «ραχοκοκαλιά» της θεραπείας του HIV (2 από τα 3 φάρμακα σε συνδυασμό σταθερών δόσεων), που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε ποσοστό 80% των ασθενών πανευρωπαϊκά είναι, ή θα πρέπει να πω ότι ήταν, αναμενόμενο να γίνει γενόσημο το καλοκαίρι του 2017, προσδοκία η οποία θα είχε ως συνέπεια μια σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος της αντιρετροϊκής θεραπείας».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος, ενώ οι εταιρείες γενόσημων φαρμάκων έχουν εξασφαλίσει άδειες κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), η εταιρεία παραγωγής του πρωτοτύπου ζητά ένα «συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας» για τον συνδυασμό σε ένα χάπι, το οποίο «πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν αμφιλεγόμενο αίτημα, ή έχει απορριφθεί από τα τοπικά γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Είμαι σίγουρος», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, ότι «η απόσυρση αυτού του αιτήματος μπορεί να γίνει αποδεκτή αν ζητηθεί από σημαντική ομάδα χωρών».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «χώρες με μεγάλο πληθυσμό ασθενών είναι αυτές που θα επωφεληθούν περισσότερο οικονομικά, αλλά η ανάγκη είναι ακόμη μεγαλύτερη για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα ή παρουσιάζουν υψηλό επιπολασμό ή συχνότητα εμφάνισης».

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση