HomeHL-9Στ. Αρναουτάκης: Επιβεβλημένη η ομαλή λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου

Στ. Αρναουτάκης: Επιβεβλημένη η ομαλή λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου

Γραπτή δήλωση του Πειφερειάρχη Κρήτης για τα προβλήματα του Μουσείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απολύτως απαραίτητη θεωρεί ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης την άμεση ανανέωση των παραχωρήσεων που αφορούν στα εκθέματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Αρναουτάκης χαρακτηρίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του επιβεβλημένη.

Πιο συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Για την Περιφέρεια Κρήτης η λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ενίσχυση και την περαιτέρω ανάδειξη όλων των πολιτιστικών και ιστορικών παραδόσεων της Κρήτης.

Η ομαλή αλλά και αναβαθμισμένη λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς μέσα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Μουσείο ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία της άμεσης επαφής με το ιστορικό απόθεμα του νησιού μας.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε αναγκαία την ανανέωση των παραχωρήσεων-παρακαταθηκών, οι οποίες αφορούν τα μοναδικά εκθέματα του Μουσείου, καθώς για την ιστορία της Κρήτης το εν λόγω μουσείο αποτελεί μια διαχρονική κοιτίδα πολιτισμού».

Κοινή ερώτηση Αυγενάκη – Κεγκέρογλου

Το θέμα της λειτουργίας του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου έφεραν με κοινή ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Σε σοβαρότατες καταγγελίες σχετικά με το μέλλον του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου προέβη ο Πρόεδρός του κος Αλέξης Καλοκαιρινός, ενώπιον εκπροσώπων των τοπικών αρχών στα χθεσινά εγκαίνια της συλλογής Σπυρόπουλου, καθώς αποκάλυψε ότι “κάποιοι παράγοντες υπηρεσιών”, προωθούν την μη ανανέωση των συμβάσεων για τις παρακαταθήκες που έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο από το Δημόσιο, κάνοντας λόγο για «πόλεμο» σε βάρος του σημαντικού αυτού Ιδρύματος του νησιού.

Όπως αναφέρεται στις καταγγελίες του κου Καλοκαιρινού,  από την ίδρυσή του, εδώ και 47 χρόνια, στο Μουσείο έχουν παραχωρηθεί από το Δημόσιο αντικείμενα με συμβάσεις που ανανεώνονταν σχεδόν αυτόματα κάθε 5 χρόνια.

Όσα είπε ο Πρόεδρος του Μουσείου για την πιθανότητα μη ανανέωσης των συμβάσεων για τις παρακαταθήκες, προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία στην τοπική κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, υποστηρίζεται από προσωπικότητες κύρους και πνευματικής ακτινοβολίας και αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία και ιδρύματα της Κρήτης και της χώρας.

Διαθέτει κορυφαίας ιστορικής σημασίας ευρήματα και αντικείμενα ως παρακαταθήκες, φιλοξενεί σπάνιους πολιτιστικούς θησαυρούς και συμβάλει με τρόπο καθοριστικό στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Έχοντας φιλοξενήσει την ιστορική παρακαταθήκη του νησιού, αποτελεί  ένα ίδρυμα- κόσμημα για την Κρήτη και την Ελλάδα, με ένδοξο παρελθόν, που διατηρεί ζωντανή την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου και λαμπρύνει με την παρουσία και τη λειτουργία του, την πόλη του Ηρακλείου.

Εκφράζουμε δημόσια τη στήριξή μας στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει αποτελούν αντικείμενο κοινής δράσης.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για την ανανέωση των συμβάσεων για τις παρακαταθήκες που έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο Ηρακλείου από το Δημόσιο για την απρόσκοπτη λειτουργία του Μουσείου;»
Διαφήμιση
Διαφήμιση