HomeHL-WorldΗ Μέρκελ ήθελε χειραψία, ο Τραμπ την αγνόησε επιδεικτικά!

Η Μέρκελ ήθελε χειραψία, ο Τραμπ την αγνόησε επιδεικτικά!

Η αμήχανη στιγμή καταγράφηκε σε video και έγινε viral

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρώτο, «ιστορικό» τετ-α-τετ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, στον Λευκό Οίκο, βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σχεδόν με «κομμένη την ανάσα».

Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, η υποδοχή της «σιδηράς κυρίας» του Βερολίνου στον Λευκό Οίκο ήταν ιδιαιτέρως θερμή, ενώ τα χαμόγελα έδωσαν και πήραν ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας, σε μια εμφανή προσπάθεια να «σπάσουν τον πάγο» -τουλάχιστον ενώπιον των φωτογράφων, διότι, εάν όντως… έσπασε, θα το μάθουμε ενδεχομένως από τις δηλώσεις τους.

Μέσα στο Οβάλ Γραφείο, ωστόσο, την ώρα που οι δυο τους κάθονταν δίπλα-δίπλα και όταν ένας φωτογράφος ρώτησε αν θα κάνουν χειραψία, για να βγουν και οι απαραίτητες φωτογραφίες για την επίσημη συνάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αγνόησε επιδεικτικά την καγκελάριο.

«Θέλεις να σφίξουμε τα χέρια;» ακούστηκε να ρωτά η Μέρκελ τον Τραμπ, σκύβοντας ελαφρώς προς το μέρος του. Ο Αμερικανός πρόεδρος, όχι μόνο δεν της απάντησε, κοιτάζοντας ανέκφραστος προς τους φωτογράφους και τις κάμερες, αλλά και την… απαξίωσε πλήρως, χωρίς καν να γυρίσει το κεφάλι του προς την πλευρά της.

Η Μέρκελ, αμήχανη, έκανε μια γκριμάτσα και έγειρε στην πλάτη της πολυθρόνας.

Μετά τις συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, Τραμπ και Μέρκελ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου θα διαφανεί κατά πόσον έχουν «γεφυρώσει» το μεταξύ τους χάσμα, έπειτα από τις «εμπρηστικές» δηλώσεις που έκανε στο -όχι πολύ μακρινό- παρελθόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά του Βερολίνου, αλλά και της Ευρώπης.

Φυσικά, το μεγαλύτερο «αγκάθι» ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον είναι το θέμα του διεθνούς εμπορίου, καθώς, από τη μία, η κυρία Μέρκελ αναμένεται να τονίσει την προσήλωσή της στο ελεύθερο εμπόριο, την στιγμή που η νέα αμερικανική κυβέρνηση, υπό το προεκλογικό σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», παραμένει προσκολλημένη σε μια ρητορική προστατευτισμού.

Στόχος της, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, δεν θα είναι να «νουθετήσει» τον Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα που σχετίζονται με τις πολιτικές επιλογές του για τα εσωτερικά των ΗΠΑ, αλλά θα εστιάσει κατά κύριο λόγο σε θέματα διεθνούς εμπορίου, επιμένοντας στο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ, για να ευημερούν, χρειάζονται τη Γερμανία και την ΕΕ και οι τελευταίες χρειάζονται τις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο.

Για να το πετύχει αυτό, η καγκελάριος έχει ανακοινωθεί ότι θα πάρει μαζί της στη σημερινή συνάντηση τους επικεφαλής μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, όπως της Siemens και της BMW, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στοιχεία για το πόσο έχουν ωφελήσει την αμερικανική οικονομία οι άμεσες επενδύσεις που έχουν κάνει στις ΗΠΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=eHunnqbugRw

Πιο συγκεκριμένα, θα υπενθυμίσουν στον κ. Τραμπ ότι οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει 271 δισεκατομμύρια ευρώ στις ΗΠΑ, ότι απασχολούν περίπου 750.000 Αμερικανούς και ότι μόνο η BMW έχει κατασκευάσει περισσότερα από 400.000 αυτοκίνητα στο εργοστάσιό της στη Νότια Καρολίνα, το μεγαλύτερό της παγκοσμίως.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, από την άλλη, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη καταλήξει στην οριστική του θέση για την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντικείμενο δύσκολης διαπραγμάτευσης από το 2013 και στην οποία ήταν προσηλωμένος ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Άλλο σημείο τριβής θα είναι το κλίμα, το οποίο η Γερμανία εννοεί να καταστήσει κεντρικό θέμα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20), της οποίας θα προεδρεύει, στο Αμβούργο, τον Ιούλιο.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: σε εθνικό όπως και σε διεθνές επίπεδο θα προχωρήσει σε περικοπές στο σύνολο των πόρων που είναι αφιερωμένοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται επίσης να επιμείνει στο θέμα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών των εταίρων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο, που δαπανά 1,2% του ΑΕΠ του για την άμυνα, συμφωνεί σε μία σταδιακή αύξηση μέχρι το 2% των αμυντικών δαπανών, αλλά η πολιτική συζήτηση για το θέμα του χρονοδιαγράμματος παραμένει πολύ έντονη στη Γερμανία.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση