HomeHL-9Σε διεθνές συνέδριο της UNESCO η Περιφέρεια Κρήτης

Σε διεθνές συνέδριο της UNESCO η Περιφέρεια Κρήτης

Για τη θαλάσσια χωροταξία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε Διεθνές Συνέδριο της UNESCO και της “DG MARE” για τη Θαλάσσια Χωροταξία συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης, στο Παρίσι.

Το συνέδριο αποτελεί δραστηριότητα της ΕΕ σε συνέχεια σειράς πρωτοβουλιών για την σωστή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό στις χώρες – μέλη, και με παράλληλη συνεργασία και επικοινωνία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΕ, των παράκτιων χωρών-μελών αλλά και με επιστημονικούς φορείς από όλο τον κόσμο, προκειμένου να συνεργαστούν για την οικοσυστημική προσέγγιση του θέματος, δηλαδή την χρήση του παράκτιου-θαλάσσιου χώρου προστατεύοντας το περιβάλλον, που αποτελεί βασική προϋπόθεση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

2-1

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές και τον αρμόδιο εκπρόσωπο της «DG MARE» Φελιξ Λέινεμανν, καίρια ζητήματα αποτελούν: η ανάπτυξη και υλοποίηση παρακτίων-θαλάσσιων σχεδίων χρήσεων σε Περιφερειακό Επίπεδο αλλά και η δια-περιφερειακή συνεργασία για την κοινή χρήση του θαλάσσιου χώρου.

Η UNESCO αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πρωτοπόρο οργανισμό και στα θέματα Θαλάσσιας Χωροταξίας με στόχο την αειφορία στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην κατεύθυνση αυτή στο συνέδριο παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές στον Ευρωπαϊκό Θαλάσσιο χώρο, τον Ατλαντικό και Ειρηνικό, ως παραδείγματα μεθοδολογίας που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό.

Η Περιφέρεια Κρήτης, διατηρεί σταθερή παρουσία στις συναντήσεις εργασίας , συνέδρια και άλλες δράσεις για την Θαλάσσια Χωροταξία, καθώς και συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και με επιστημονικούς φορείς μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

1-2

Τόσο η θέση της στη Μεσόγειο, όσο ο νησιωτικός της χαρακτήρας αλλά και η ολοένα αναπτυσσόμενη παράκτια ζώνη, επιτάσσουν την ανάγκη ορθής εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και την μεθοδολογικά αποτελεσματική ανάπτυξη σχεδίων χρήσεων, σε συμφωνία με την εθνική νομοθεσία στη χώρα μας. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε στο Συνέδριο η Δρ. Ελένη Χατζηγιάννη Προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση