HomeΚΟΣΜΟΣΟλλανδία: 31 έδρες στο κόμμα Ρούτε, 19 στον Βίλντερς δίνει το exit poll

Ολλανδία: 31 έδρες στο κόμμα Ρούτε, 19 στον Βίλντερς δίνει το exit poll

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανέφικτος ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού, είτε από την κεντροδεξιά είτε από την κεντροαριστερά – Όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους τουλάχιστον τέσσερα κόμματα – Μεγάλοι κερδισμένοι και οι Πράσινοι με 16 έδρες – «Πανωλεθρία» των Εργατικών, στους οποίους ανήκει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ – Στο 81% η συμμετοχή

Με συμμετοχή που φαίνεται να άγγιξε το 81%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ή ακόμα και να το υπερέβη, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι έσπευσαν στις κάλπες,  για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας τους.

Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (VVD) θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό Kοινοβούλιο, σύμφωνα με το πρώτο exit poll, που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, εξασφαλίζοντας 31 από τις 150 έδρες.

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς θα καταλάβει τη δεύτερη θέση μαζί με άλλα δύο κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τους Δημοκράτες 66, καθώς συγκεντρώνουν 19 έδρες έκαστο.

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81%, έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το NOS. Μάλιστα, σε πολλά εκλογικά τμήματα στη Χάγη η ψηφοφορία παρατάθηκε και μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδος), καθώς υπήρχαν ουρές ψηφοφόρων έξω από αυτά.

Και δεύτερο exit poll που μετέδωσε το NOS, προβλέπει ότι το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού εξασφαλίζει 31 έδρες και καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Το κόμμα του Βίλντερς συγκεντρώνει 19 έδρες.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του exit poll, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία αναμένεται να προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα αυτόν τον χρόνο.

Τα πρώτα συμπεράσματα, σύμφωνα με το exit poll, είναι ότι δεν διακρίνεται εφικτός ο σχηματισμός ούτε ενός κεντροδεξιού συνασπισμού, αλλά ούτε και ενός κεντροαριστερού. Καθώς φαίνεται, για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί ένας συνασπισμός τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων.

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι και οι Πράσινοι, που δείχνουν να συγκεντρώνουν 16 έδρες, τετραπλασιάζοντας ουσιαστικά την κοινοβουλευτιοκή τους δύναμη, σε σχέση με το 2012. Αντίθετα, «πανωλεθρία» υφίστανται οι Εργατικοί, με το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία τους, καθώς από τις 38 έδρες πέφτουν στις μόλις εννιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στέλεχος των Εργατικών είναι ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δείτε το exit poll με τον πιθανό αριθμό εδρών των κομμάτων και τη σύγκριση με τις εκλογές του 2012…

Τα προγνωστικά πριν κλείσουν οι κάλπες

Το πολιτικό θρίλερ, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όλη η Ευρώπη, αναμένεται να έχει αμφίρροπη έκβαση, αν και τα ολλανδικά ΜΜΕ μετέδιδαν, τις ώρες πριν από το κλείσιμο της κάλπης, ότι καταγράφεται μία τάση των ψηφοφόρων να «πριμοδοτήσουν» τον νυν πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, έναντι του ακροδεξιού υποψήφιου Γκέερτ Βίλντερς.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν πως το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε αποκτά προβάδισμα από το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς. Το VVD πιστώνεται με 24 έως 28 έδρες από τις 150 που αριθμεί η Κάτω Βουλή του ολλανδικού Κοινοβουλίου, απέχει ωστόσο πολύ από τις 40 έδρες που διαθέτει στο απερχόμενο Κοινοβούλιο.

Το PVV, το οποίο ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις επί μήνες, αναμένεται να κερδίσει από 19 έως 22 έδρες και ακολουθείται κατά πόδας από τα παραδοσιακά κόμματα, όπως η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι προοδευτικοί του D66.

Η CDA, που για καιρό κυριάρχησε στην ολλανδική πολιτική, θα μπορούσε επίσης να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο σχηματισμό της χώρας και έχει σχεδόν εξασφαλίσει ότι θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Στη διάρκεια της εκστρατείας, πρότεινε να υποχρεωθούν οι μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για τη διπλή υπηκοότητα.

Το κόμμα αυτό, όπως και το VVD, έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα συνεργασθούν με τον Γκέερτ Βίλντερς. Στο πολιτικό πρόγραμμά του, που αναπτύσσεται σε ένα φύλλο, το τελευταίο υπόσχεται να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την πώληση του Κορανίου και να κλείσει τα τεμένη σε μία χώρα, ο πληθυσμός της οποίας περιλαμβάνει περίπου 5% μουσουλμάνους.

Ακόμη κι αν το PVV βγει από τις κάλπες ως ο μεγαλύτερος σχηματισμός της χώρας, κάτι που είναι λίγο πιθανό σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Γκέερτ Βίλντερς δεν αναμένεται να βρεθεί στην κυβέρνηση, καθώς τα περισσότερα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργασθούν μαζί του. Όμως, το αναλογικό ολλανδικό εκλογικό σύστημα υποχρεώνει σε δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών.

Το πολιτικό τοπίο ήρθε να περιπλέξει η πολιτική κρίση που ξέσπασε το σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα, αφού οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνολικά 28 κόμματα, ένας αριθμός-ρεκόρ, συμμετείχαν στις εκλογές. Σ’ ένα τόσο κατακερματισμένο τοπίο, ο σχηματισμός του νέου κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να απαιτήσει μήνες -το ρεκόρ μέχρι σήμερα είναι 208 ημέρες- και να έχει ως αποτέλεσμα μία συμφωνία τεσσάρων ή πέντε κομμάτων…

Διαφήμιση
Διαφήμιση