HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜαθητές γνώρισαν την παράδοση των Πομάκων

Μαθητές γνώρισαν την παράδοση των Πομάκων

Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια εμπειρία προσέγγισης των βορείων συνόρων της Ελλάδας έζησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου την Πέμπτη 9 Μαρτίου. Τα παιδιά μέσα από  υποδειγματική διδασκαλία στο μάθημα της γλώσσας της Α’ Λυκείου ήρθαν σ’ επαφή με τη γλώσσα και την παράδοση των Πομάκων, της αρχαίας φυλής της Θράκης.

kallitexniko-sxoleio4

Οι Πομάκοι κατοικούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε χωριά του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός τους βρίσκεται στον Νομό Ξάνθης και ασχολείται με την καλλιέργεια του καλύτερου αρωματικού καπνού του κόσμου, του μπασμά. Είναι ιδιαίτερα φιλήσυχοι και εργατικοί οι Πομάκοι και μόνο τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να οργανωθούν σε Σύλλογο και να προωθήσουν την κουλτούρα τους. Η γλώσσα τους εντελώς διαφορετική από την ελληνική με πολλά στοιχεία σλάβικα, η οποία μόνο τα τελευταία είκοσι χρόνια γίνεται προσπάθεια να καταγραφεί.

kalitexniko-sxoleio2

Οι μαθητές του Α2 Λυκείου χωρισμένοι σε ομάδες κλήθηκαν να διαβάσουν πομάκικα παραμύθια, να βρουν κοινά στοιχεία με διηγήσεις της δικής τους παράδοσης, να τους δώσουν τίτλους. Έτσι ήρθαν σε επαφή με μια παράδοση ξένη σ’ αυτούς αλλά τόσο συναρπαστική!

Η υποδειγματική διδασκαλία πραγματοποιήθηκε μετά από μία ιδέα της φιλολόγου Αλκινόης Μοσχίδου, η οποία δραστηριοποιήθηκε ως δημοσιογράφος στα μέρη της Ξάνθης αλλά και δίδαξε ως εκπαιδευτικός. Την ιδέα αυτή «αγκάλιασε» με μεγάλη θέρμη η σχολική σύμβουλος κυρία Β. Καλοκύρη αλλά και η διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου κυρία Μ. Καλουδιώτη με την υποδιευθύντρια κυρία Κ. Ουσαντζοπούλου.  Η συμμετοχή συναδέλφων φιλολόγων από τον Ν. Ηρακλείου στην υποδειγματική διδασκαλία ήταν μεγάλη, ενώ εκτός από τους μαθητές της Α’ Λυκείου φιλόλογοι του Καλλιτεχνικού Σχολείου συνόδευσαν τους μαθητές τους στο χώρο της υποδειγματικής διδασκαλίας, για να γνωρίσουν κάποιους συνέλληνες τους, που ζουν διαφορετικά.

kalitexniko-sxoleio3

Μέσα στις προθέσεις του Καλλιτεχνικού Σχολείου είναι όλο το υλικό που διαθέτει η κυρία Μοσχίδου για τους Πομάκους  να το μοιραστεί με όλους τους μαθητές μέσα από σεμινάρια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση