HomeΚΟΣΜΟΣΠολωνία: Εισαγγελική κλήση στον Τουσκ να καταθέσει σε υπόθεση μυστικών υπηρεσιών

Πολωνία: Εισαγγελική κλήση στον Τουσκ να καταθέσει σε υπόθεση μυστικών υπηρεσιών

Τέσσερις ημέρες μετά την επανεκλογή του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τέσσερις ημέρες μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά τη λυσσώδη αντίδραση της κυβέρνησης της Πολωνίας, το γραφείο του εισαγγελέα της Βαρσοβίας κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη για να καταθέσει σε υπόθεση κατά πρώην αξιωματούχων των πολωνικών μυστικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

«Ο κ. Ντόναλντ Τουσκ εκλήθη ως μάρτυρας σε υπόθεση κατά αξιωματούχων των υπηρεσιών αντικατασκοπείας, που έχουν κατηγορηθεί ότι συνεργάσθηκαν με ξένες μυστικές υπηρεσίες χωρίς την απαιτούμενη συγκατάθεση του πρωθυπουργού», σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μίχαλ Τζιεκάνσκι.

Η υπόθεση αφορά γεγονότα του 2010, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ.

Εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε την κλήτευση του Ντόναλντ Τουσκ και δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι εξαιτίας της υποχρέωσής του να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, στις 15 Μαρτίου πρέπει να βρίσκεται στο Στρασβούργο και κατά συνέπεια δεν του είναι δυνατόν να καταθέσει αυτήν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η έρευνα αφορά δύο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών αντικατασκοπείας της Πολωνίας, τους στρατηγούς Γιάνους Νόζεκ και Πιοτρ Πίτελ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι «υπερέβησαν τις εξουσίες τους δεσμευόμενοι σε συνεργασία με μία ξένη υπηρεσία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του υπουργικού συβουλίου, όπως απαιτεί ο νόμος».

Σύμφωνα με τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης της Πολωνίας, πρόκειται για συμφωνία με την ρωσική FSB, τη διάδοχο της σοβιετικής KGB, η οποία επιτεύχθηκε λίγο καιρό μετά το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και σε 95 ακόμη ανθρώπους και προβλέπει ότι οι δύο πλευρές συνεργάζονται κατά των απειλών που αντιμετωπίζει η μία ή η άλλη από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Gazeta Polska Codziennie, για την FSB, τέτοιες απειλές είναι κυρίως η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Πολωνία, και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης προβάλλουν άλλη εξήγηση: η συμφωνία αφορούσε την διασφάλιση καλών συνθηκών για την επιστροφή από το Αφγανιστάν των πολωνικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες έπρεπε να διασχίσουν τη Ρωσία.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση