HomeHL-WorldΙορδανία: Αποφυλακίστηκε στρατιώτης που σκότωσε Ισραηλινές μαθήτριες

Ιορδανία: Αποφυλακίστηκε στρατιώτης που σκότωσε Ισραηλινές μαθήτριες

Μετά από εικοσαετή ποινή φυλάκισης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας ιορδανός στρατιώτης που πυροβόλησε και σκότωσε επτά ισραηλινές μαθήτριες αφέθηκε ελεύθερος αφού εξέτισε φυλάκιση 20 ετών, με πολλούς Ιορδανούς να γιορτάζουν την απελευθέρωσή του αποκαλώντας τον εθνικό ήρωα, είπαν μάρτυρες και συγγενείς χθες.

Ο Άχμαντ Ντάκαμσε, 45, μεταφέρθηκε στο οικογενειακό του σπίτι στο χωριό Ιμπντίρ κοντά στην πόλη Ιρμπίντ στη βόρεια Ιορδανία, όπου δεκάδες συγγενείς και άλλοι τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό. Οι ιορδανικές αρχές ασφαλείας έστησαν σημεία ελέγχου γύρω από το χωριό για να περιορίσουν την πρόσβαση καθώς συνέρρεαν πολλά άτομα για να τον δούν.

Τον Ιούλιο του 1997 ένα στρατιωτικό δικαστήριο της Ιορδανίας έκρινε τον Ντάκαμσε ένοχο επειδή άνοιξε πυρ σε μια ομάδα μαθητριών από το Ισραήλ και σκότωσε επτά από αυτές προτού τον συλλάβουν στρατιώτες και σπεύσουν να βοηθήσουν τα θύματα. Ο Ντάκαμσε απέκτησε την φήμη ήρωα για πολλούς Ιορδανούς, ιδιαίτερα για την ισχυρή αντιπολιτευτική κίνηση της οποίας ηγούνταν ισλαμιστές και εθνικιστές που καταδίκαζαν σθεναρά στην σύναψη ειρήνης της χώρας με το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Ντάκαμσε ισχυρίστηκε ότι τα κορίτσια τον χλεύαζαν ενώ πραγματοποιούσε τη μουσουλμανική του προσευχή σε μια περιοχή των συνόρων η οποία είχε επιστραφεί στην ιορδανική κυριαρχία υπό την συμφωνία ειρήνης του 1994.

Ο στρατιώτης αντιμετώπιζε την θανατική καταδίκη, αλλά το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ήταν ψυχικά ανισόρροπος και τον καταδίκασε σε ισόβια, το οποίο αντιστοιχεί σε 20 έτη φυλάκισης, σύμφωνα με τους ιορδανικούς νόμους.

Λίγες ημέρες μετά το συμβάν, ο τότε βασιλιάς Χουσείν ζήτησε προσωπικά συγγνώμη για το γεγονός, μεταβαίνοντας στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τις οικογένειες των κοριτσιών.

Πολλοί βουλευτές χαιρέτισαν την απελευθέρωση του Ντάκαμσε, ενώ καμία από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν εξέδωσε δηλώσεις.

«Η απελευθέρωση αυτού του ήρωα μας γεμίζει χαρά. Το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα εναντίον πολλών Ιορδανών για τα οποία δεν αποδόθηκαν ποτέ ευθύνες», είπε ο Σάλεχ Άρμουτι, ηγετικό μέλος της βουλής.

Μια από τις επιζήσασες μαθήτριες, η Κέρεν Μιζραχί, είπε ότι η απελευθέρωση του Ντάκαμσε άνοιξε παλιές πληγές και ότι είχε εκτίσει μια μικρή ποινή. «Νιώθω σαν να πληγώνομαι ξανά, ψυχικά και σωματικά, σαν να έχει μπει ένα μαχαίρι στην καρδιά μου», είπε σύμφωνα με το ισραηλιτικό Channel 10 της τηλεόρασης.

Πολλοί Ιορδανοί θεωρούν το Ισραήλ ως κατεχόμενο κράτος το οποίο τους έχει εκδιώξει από τα εδάφη τους. Οι Παλαιστίνιοι που προέρχονται από το Ισραήλ αποτελούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Ιορδανίας.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση