HomeHL-9Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 13ης Μαρτίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 13ης Μαρτίου στην Ελλάδα και τον κόσμο είναι:

483: Αναλαμβάνει καθήκοντα ο πάπας Ευτύχιος Γ. Στο αξίωμα παραμένει μέχρι για εννέα χρόνια.

874: Τα οστά του Αγίου Νικηφόρου, συγγραφέα και Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, θάβονται στην Εκκλησία των Αποστόλων, στην Κωνσταντινούπολη.

1489: Αρχίζει η περίοδος της Βενετοκρατίας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 με την κατάληψη της Μεγαλονήσου από τους Οθωμανούς.

1497: Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ’ αφορίζει τον Τζιρολάμο Σαβοναρόλα, Δομινικανό ιερέα και κυβερνήτη της Φλωρεντία, γνωστό για το μένος του κατά της Αναγέννησης.

1639 : Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ παίρνει το όνομα του από τον Πουριτανό ιερέα Τζον Χάρβαρντ, ευεργέτη του ιδρύματος.

1830: Το Εκουαδόρ (ο Ισημερινός) ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1880: Στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτροκίνητου σιδηροδρόμου.

1881: Μία βόμβα σκοτώνει τον τσάρο Αλέξανδρο Β, σε ηλικία 63 ετών, στα χειμερινά ανάκτορα. Έναν ακριβώς χρόνο πριν είχε γλιτώσει από ανάλογη απόπειρα, όταν έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στην τραπεζαρία του ίδιου ανακτόρου στην Αγία Πετρούπολη.

1888: Η Βραζιλία καταργεί με νόμο τη δουλεία.

1918: Παρουσιάζονται τα πρώτα αμερικανικά γραμματόσημα για μεταφορά της αλληλογραφίας αεροπορικώς, κοστίζουν 24 σεντς και απεικονίζουν ένα αεροπλάνο.

1919: Η Βρετανία ανακοινώνει ότι, τα γερμανικά υποβρύχια θα έπρεπε να πουληθούν και τα κέρδη να μοιραστούν στους Συμμάχους.

1922: Η Άγκυρα δεν δέχεται το σχέδιο της ανακωχής, πριν η Ελλάδα εκκενώσει τη Σμύρνη και τη Θράκη.

1929: Συλλαμβάνονται οι ληστές των κειμηλίων της μονής Αγίας Λαύρας.

1931: Η ΔΟΕ, με πρόεδρο τον κόμη Ενρί Μπεγιέ Λατούρ του Βελγίου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Πιερ ντε Κουμπερτέν αποφασίζει να αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο με σκοπό την επανασύνδεση της Γερμανίας με τον υπόλοιπο κόσμο έπειτα από τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1942: Νέα δελτία ψωμιού εκδίδονται στην κατεχόμενη Ελλάδα. Οι Ναζί αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

1944: Το Λονδίνο απαγορεύει τα ταξίδια μεταξύ Ιρλανδίας και Βρετανίας, μετά την άρνηση της ιρλανδικής κυβέρνησης να εξορίσει διπλωμάτες του Άξονα, που βρίσκονται εντός των συνόρων της.

1951: Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος βρίσκεται στην Αθήνα, όπου θα κατατοπιστεί για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το Κυπριακό.

1954: Με γοργό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες διάνοιξης της νέας μεγάλης παραλιακής λεωφόρου Βουλιαγμένης – Σουνίου. Υπουργός Δημοσίων Έργων της κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπάγου είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

1957: Το FBI συλλαμβάνει τον Τζίμι Χόφα πρόεδρο του συνδικάτου των εργατών, και τον κατηγορεί για δωροδοκία.

1961: Στα 79 του χρόνια ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο παντρεύεται το 37χρονο μοντέλο του Ζακλίν Ροκ, στη Νίκαια της Γαλλίας.

1962: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Κένεντι διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη της Αμερικής.

1971: Δύο εκρήξεις βομβών, μία έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Εστία» και η άλλη στα γραφεία της «ΕΣΣΟ», προκαλούν ζημιές όχι όμως και θύματα.

1974: Εγκαινιάζεται το αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ» του Παρισιού.

1976: Η Ευρώπη «δημιουργεί» το πρώτο (λογιστικό) νόμισμά της. Ονομάζεται ECU (Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα), δεν κυκλοφορεί στη φυσική του μορφή, αλλά αποτελεί τον πρόδρομο το Ευρώ.

1978: Καθιερώνεται επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.

1981: Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σημειώνεται η πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου B από τον Τούρκο «γκρίζο λύκο» Μεχμέτ Αλί Αγκτζά.

1992: Για πρώτη φορά τρεις αστροναύτες περπατούν συγχρόνως στο φεγγάρι, με σκοπό την επιδιόρθωση του διαστημόπλοιου Intelsat-6 από το αμερικανικό σκάφος Endeavour. Η βόλτα τους διαρκεί 8 ώρες και 29 λεπτά.

1996: Την αποφυλάκιση των χουντικών ζητά στη Βουλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

2003: Σε συναγερμό τίθεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, καθώς μία θανατηφόρος επιδημία γρίπης και πνευμονίας, το SARS, έχει ξεσπάσει στην Ασία. Τα συμπτώματα του ιού είναι υψηλός πυρετός, βήχας και δύσπνοια.

2013: Ο Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εκλέγεται Πάπας και λαμβάνει το όνομα Φραγκίσκος.

Γεννήσεις

1733 – Τζόζεφ Πρίστλεϊ, Βρετανός χημικός

1872 – Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Έλληνας πεζογράφος

1900 – Γιώργος Σεφέρης, Έλληνας νομπελίστας συγγραφέας, ποιητής και διπλωμάτης

1913 – Λάμπρος Κωνσταντάρας, Έλληνας ηθοποιός

1943 – Αντρέ Τεσινέ, Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος

Θάνατοι

1569 – Λουδοβίκος Α’ του Κοντέ, Γάλλος Ουγενότος στρατηγός

1901 – Μπέντζαμιν Χάρρισον, ο 23ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1975 – Ίβο Άντριτς, Σερβοκροάτης συγγραφέας, βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1961

1996 – Κριστόφ Κισλόφσκι, Πολωνός σκηνοθέτης του κινηματογράφου

στο newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση