HomeHL-CultureΣυνεχίζεται η σειρά ομιλιών «Ο Μίτος της Αριάδνης»

Συνεχίζεται η σειρά ομιλιών «Ο Μίτος της Αριάδνης»

H «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» ξετυλίγει για τους Ηρακλειώτες τη νεότερη ιστορία της πόλης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η σειρά ομιλιών: «Ο μίτος της Αριάδνης – Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου  – είκοσι χρόνια μετά», που οργανώνει η Ηράκλεια Πρωτοβουλία,  συνεχίστηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 με τον κ. Μανόλη Δρακάκη, διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα:

» Ζήτω η Παιδεία! Κάτω η Τυραννία! Κάτω οι Οπισθοδρομικοί!» Παιδεία και Πολιτική- Πολιτικοί και Παιδεία στο Ηράκλειο του β’ μισού του 19ου αιώνα.

Τον ομιλητή προλόγισε ο κ. Γιάννης Χλουβεράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις σπουδές και στις έρευνες του κ. Δρακάκη καθώς και στο σημαντικό έργο που επιτέλεσε ως διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Ηράκλειο. Τη διακοπή της απόσπασης του κ. Δρακάκη στην υπηρεσία των  Γενικών Αρχείων του Κράτους, ο κ. Χλουβεράκης σχολίασε με τη φράση: «στην Ελλάδα, όποιος δουλεύει, τιμωρείται».

Στην ομιλία του ο κ. Δρακάκης αναφέρθηκε στη Σύμβαση της Χαλέπας του 1878, που καθιέρωνε για πρώτη φορά ένα είδος ημιαυτονομίας στην Κρήτη. Η διεύρυνση των κοινοβουλευτικών λειτουργιών και η θεσμοθέτηση των αυτοδιοικητικών οργανισμών, που προέβλεπε η σύμβαση, προκάλεσαν την «αποκάλυψη» των κοινωνικών και οικονομικών αντιθέσεων μίας καθόλα μεταβατικής και πολυσυνθετικής κοινωνίας.

Ο κ. Δρακάκης παρουσίασε τους πολιτικούς σχηματισμούς της εποχής: τους Καραβανάδες και τους Ξυπόλητους, την ένταξη σ’ αυτούς των κορυφαίων προσωπικοτήτων της Κρήτης, που ήταν νέοι με υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης  και αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Ο ομιλητής  περιέγραψε τις αντιπαραθέσεις των πρωταγωνιστών και τις αλλαγές στρατοπέδων αλλά και τους αγώνες και τις θυσίες τους για την πατρίδα. Οι ίδιοι πρωτοστάτησαν στη σύσταση και δράση των πρώτων ελεύθερων πολιτιστικών συλλόγων, που με ποικίλους τρόπους εργάσθηκαν για την πνευματική αφύπνιση και την εθνική απελευθέρωση της Κρήτης.

Η επόμενη ομιλία θα γίνει το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, ώρα 11:00, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στον Β΄ όροφο του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω.

Ο κ. Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκης, δρ. Κλασικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Σύμβουλος Καθηγητής Αρχαίου Θεάτρου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, θα μιλήσει με θέμα: «Το Μεγάλο Κάστρο στα έργα του Καζαντζάκη». Τον ομιλητή θα προλογίσει ο κ. Μανόλης Δρακάκης, δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την ερμηνεία των έξι τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι από τον Καπετάν Μιχάλη από τον Γιάννη Κασσωτάκη (τραγούδι) και τη Λίλυ Δάκα (πιάνο). Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος κ. Άρια Μαυρογιάννη.

Λίγα λόγια για την αξιόλογη διοργάνωση

Το Τμήμα Νέων της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας είχε οργανώσει, από τον Νοέμβριο του 1996 μέχρι τον Μάιο του 1997, μία σειρά διαλέξεων για την ιστορία της πόλης με τον ευρηματικό τίτλο: «Ο Μίτος της Αριάδνης – Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου». Οι ομιλητές ήταν σπουδαίοι και οι ομιλίες αποδείχθηκαν σημαντικές και έτσι ακολούθησε η έκδοσή τους σε βιβλίο με τον ίδιο τίτλο.

Σήμερα, 20 χρόνια μετά, αποφασίστηκε η διοργάνωση ενός νέου κύκλου ομιλιών με τον ίδιο τίτλο και αρκετά στοιχεία όμοια με εκείνα του πρώτου: εξέχοντες ομιλητές, ξεκίνησαν, όπως και τότε, από την Κνωσό το 7000 π. Χ. και θα φτάσουν μέχρι τα νεότερα χρόνια, ενώ οι διαλέξεις, με δύο εξαιρέσεις, πραγματοποιούνται ημέρα Σάββατο, ώρα 11.00, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω.

Σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Ευχαριστούμε θερμά τον καθηγητή κ. Θεοχάρη Δετοράκη και τη φιλόλογο κ. Σοφία Κανάκη, που μας συμβούλευσαν στην κατάρτιση του προγράμματος των ομιλιών. τους εξέχοντες επιστήμονες, που αποδέχθηκαν πρόθυμα την πρόσκλησή μας να συμμετάσχουν στην πραγματοποίηση αυτού του κύκλου, τον Δήμο Ηρακλείου και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη για την όλη στήριξή τους, την AEGEAN για τη χορηγία των αεροπορικών εισιτηρίων των εκτός Κρήτης ομιλητών και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της πόλης μας για την προβολή των εκδηλώσεων. Ευχαριστούμε επίσης τον Πρόεδρο κ. Μανόλη Βασιλάκη και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής κ. κ. Κώστα Βαρβεράκη, Σοφία Κανάκη, Άρια Μαυρογιάννη, Γιώργο Νάκη, Γιάννη Πρεβεζά και Κατερίνα Σαββουλίδη».

Το πρόγραμμα των ομιλιών

Σάββατο 10.12.2016, ώρα 11.00 π. μ.                                                                                                                         

Αντώνης Βασιλάκης, δρ. Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Έφορος Αρχαιοτήτων επί τιμή:

Στο Λαβύρινθο μιας μητρόπολης του Αιγαιακού κόσμου: Η Κνωσός από το 7000 μέχρι το 1000 π. Χ.

Σάββατο 07.01.2017, ώρα 11.00 π. μ.        

Λιάνα Σταρίδα, Αρχαιολόγος, Συγγραφέας: Ο βυζαντινός Χάνδακας. Ενδείξεις και τεκμήρια.

Σάββατο 21.01.2017, ώρα 11.00 π. μ.        

Λιάνα Σταρίδα, Αρχαιολόγος, Συγγραφέας – Μάρα Παναγιωτάκη, Ιστορικός, Μ. Α. στην Τουρκολογία: Κάστρο, Candia, Kandiye, Ηράκλειο. Τα μνημεία.

Σάββατο 28.01.2017, ώρα 11.00 π. μ.   

Στέφανος Κακλαμάνης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης:

Οι αδελφοί Κορνάροι στα χρόνια του πολέμου (1570-1573).

Σάββατο 04.02.2017, ώρα 11.00 π. μ.   

Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης; Κρήτη, Βενετία και Ευρώπη στη διάρκεια του Κρητικού Πολέμου 1645-1669.

Σάββατο 11.02.2017, ώρα 11.00 π. μ.   

Αντώνης Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ο μαχαλάς και το δικαστήριο του καδή: η συνοικία του Χατζή Αλή Πασά στο Ηράκλειο.

Σάββατο 25.02.2017, ώρα 11.00 π. μ.   

Ben Petre, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης: Εν εκλεκτώ κύκλω: Εκδοτική δραστηριότητα και φιλολογική ζωή, 1878-1906.

Σάββατο 04.03.2017, ώρα 11.00 π. μ

Μανόλης Δρακάκης, δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης:

» Ζήτω η Παιδεία! Κάτω η Τυραννία! Κάτω οι Οπισθοδρομικοί!» Παιδεία και Πολιτική- Πολιτικοί και Παιδεία στο Ηράκλειο του β’ μισού του 19ου αιώνα.

Σάββατο 11.03.2017, ώρα 11.00 π. μ.   

Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκης, δρ. Κλασικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Σύμβουλος Καθηγητής Αρχαίου Θεάτρου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Το Μεγάλο Κάστρο στα έργα του Καζαντζάκη.   

Σάββατο 18.03.2017, ώρα 11.00 π. μ.   

Γιάννης Ζαϊμάκης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας των Τοπικών Κοινωνιών και του Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Κρήτης: Αστική κοινωνικότητα και Πολιτισμός της Καθημερινότητας στην Περίοδο της Αυτονομίας της Κρήτης.                                                                    

Δευτέρα, 27.03.2017, ώρα 20.00         

Γιάννης Μαυρομάτης, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:

Σάτιρα και κοινωνία στην πρώιμη κρητική λογοτεχνία (14ος – 15ος αιώνας).

Σάββατο 01.04.2017, ώρα 11.00 π. μ.   

Μανόλης Δρακάκης, δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης – Κλεάνθης Σιδηρόπουλος, Αρχαιολόγος, Νομισματολόγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου;  Έμποροι και βιομήχανοι στο Κάστρο της όψιμης Βενετοκρατίας και της Κρητικής Πολιτείας.

Σάββατο 08.04.2017, ώρα 11.00 π. μ.   

Ελευθερία Ζέη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης:

Οι αόρατες πόλεις του Ηρακλείου κατά την Κρητική Πολιτεία

Σάββατο 22.04.2017, ώρα 11.00 π. μ.   

Αντώνης Καρτσάκης, δρ., Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων: Ηράκλειο του Μεσοπολέμου: όψεις ενός πνευματικού πεδίου ανοιχτών οριζόντων, όπως σκιαγραφείται στα λογοτεχνικά έντυπα της εποχής.

Τετάρτη 26.04.2017, ώρα 20.00 .   

Θεοχάρης Δετοράκης,  Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Πανεπιστήμιο Κρήτης; Σεισμοί και λοιμοί στον Χάνδακα κατά τη Βενετοκρατία και  Τουρκοκρατία. Οι μαρτυρίες των πηγών.

Σάββατο 29.04.2017, ώρα 11.00 π. μ.   

Γιώργος Τζωράκης, Αρχαιολόγος, υποψήφιος δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης: «Εις ένδειξιν οφειλομένης ευγνωμοσύνης…» Ματιές στην ιστορία του Ηρακλείου μέσα από τα αρχεία της ονοματοθεσίας οδών και πλατειών της πόλης.

Σάββατο 06.05.2017, ώρα 11.00 π. μ.   

Μαρία Κωνσταντουδάκη – Κιτρομηλίδου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Διευθύντρια Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Η βυζαντινή τέχνη της βενετικής Κρήτης: παράδοση και προκλήσεις, η κοινωνία και οι δημιουργοί.

Σάββατο 13.05.2017, ώρα 11.00 π. μ.   

Κλεάνθης Σιδηρόπουλος, Αρχαιολόγος, Νομισματολόγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου; Από τον Χάνδακα ως το Ηράκλειο: ένα ταξίδι στον κόσμο της Νομισματικής. 

Σάββατο 20.05.2017, ώρα 11.00 π. μ.   

Δημήτρης Καρατζάνης, Ταξίαρχος ε. α., τ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου; Συμβολή του λαϊκού στοιχείου στη Μάχη της Κρήτης – ο αγώνας του Ηρακλείου.                                          

Σάββατο 27.05.2017, ώρα 11.00 π. μ.   

Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών, Πρίνστον, Η.Π.Α: Ηράκλειο και Κνωσός σε εποχές κοσμοπολιτισμού: από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση