HomeΓΝΩΜΕΣΙσότητα στην πράξη

Ισότητα στην πράξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Tης Έφης Βολανάκη Αναπλ.Συντονίστριας Νομαρχιακής Επιτροπής Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Ηρακλείου

Μόλις πριν λίγες μέρες η Σοσιαλιστική Διεθνής στο 25ο Συνέδριό της στην Κολομβία, στο οποίο επανεξέλεξε για μία ακόμη φορά, ομόφωνα, ως Πρόεδρό της τον Πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργο Α. Παπανδρέου, πήρε και μια ακόμη πολύ σημαντική απόφαση που τιμά τις γυναίκες και αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ισότητα.

Αποφάσισε ομόφωνα να αλλάξει το Καταστατικό της ώστε να καθιερωθεί η ίση συμμετοχή των δύο φύλων σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της οργάνωσης, δίνοντας μαθήματα δημοκρατίας, ισότητας και δικαιοσύνης σε όλον τον κόσμο.

Επίσης, αποφάσισε, τη δημιουργία ειδικής Επιτροπής για την Ισότητα, ώστε άντρες και γυναίκες μαζί να προωθήσουν την αρχή της ισότητας όχι μόνο στη Σοσιαλιστική Διεθνή αλλά και στα δεκάδες κόμματα-μέλη της σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η εξέλιξη, εκτός των άλλων, δείχνει ότι οι δημοκράτες σοσιαλιστές κάνουν την ισότητα πράξη και διεκδικούν την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία αλλά και την ένταξη περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Φέτος, για μία ακόμη χρονιά μέσα στη δίνη της κρίσης, οι γυναίκες πλήττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ανεργία, καθώς, σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ελλάδα η ανεργία των γυναικών είναι στο 27,5% έναντι 19,4% των ανδρών.

Πλήττονται, ακόμη, από την έλλειψη δομών πρόνοιας, την έλλειψη παιδικών σταθμών για τα παιδιά τους, πλήττονται από διάφορες μορφές βίας και διακρίσεων, στους χώρους δουλειάς και στην καθημερινότητά τους.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα για:

  • Την ισότιμη ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας με υποχρεωτικές ποσοστώσεις.
  • Την ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε διοικητικά συμβούλια, επιτροπές αλλά και σε πολιτικές θέσεις της διοίκησης.
  • Την πρόληψη και καταστολή κάθε μορφής βίας και διακρίσεων εναντίων των γυναικών.
  • Τη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευσής τους.
  • Την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
  • Τη στήριξη των μητέρων μέσω των κοινωνικών δομών του κράτους (πχ. παιδικοί σταθμοί).

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι δίπλα σε κάθε γυναίκα, αλλά και κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και υποστηρίζει το δικαίωμα για τη δίκαιη και ισότιμη θέση τους στην κοινωνία μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση