HomeHL-WorldΗ Πολωνία απειλεί να τινάξει στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής για τον Τουσκ

Η Πολωνία απειλεί να τινάξει στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής για τον Τουσκ

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η ψηφοφορία να μην διεξαχθεί σήμερα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κυβέρνηση της Πολωνίας, που αντιτίθεται έντονα στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απείλησε σήμερα να οδηγήσει σε αποτυχία τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αν διεξαχθεί σήμερα ψηφοφορία για το θέμα αυτό.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η ψηφοφορία να μην διεξαχθεί σήμερα», δήλωσε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολτ Βαζικόφσκι στο τηλεοπτικό δίκτυο TNV24 και «θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας ότι θα απειληθεί όλη η σύνοδος, αν αναγκαστούμε να ψηφίσουμε».

«Στείλαμε στους Γερμανούς ένα μήνυμα για να τους πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να εκλέξουμε σήμερα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο Βαζικόφσκι, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «συνεχίζονται οι συναντήσεις που αφορούν τη στήριξη στους υποψήφιους».

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν σήμερα λόγο για δύο πιθανά σενάρια:

Σύμφωνα με το πρώτο, η Πολωνία ενδέχεται να ζητήσει την ομόφωνη εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κανονισμός προβλέπει την εκλογή με ενισχυμένη πλειοψηφία, όμως γενικά η Ε.Ε. προτιμά την αρχή της ομοφωνίας. Με αυτό τον τρόπο η Βαρσοβία θα εμποδίσει την επανεκλογή Τουσκ.

Βάσει του δεύτερου σεναρίου, αν η Πολωνία βρεθεί απομονωμένη στη διάρκεια της ψηφοφορίας, στη συνέχεια θα αρνηθεί να υπογράψει στα συμπεράσματα της συνόδου, κάτι που θα τα καταστήσει άκυρα.

Η Βαρσοβία έχει παρουσιάσει δικό της υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι, όμως οι πιθανότητες να εκλεγεί είναι μικρές.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση