HomeHL-WorldΑνοδική η πορεία των διακρίσεων στις ΗΠΑ

Ανοδική η πορεία των διακρίσεων στις ΗΠΑ

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τα «έχωσε» για την μεταναστευτική πολιτική Τραμπ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακόμα και να οδηγήσει σε ομαδικές απελάσεις μεταναστών, κάτι που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μπορεί η μεταναστευτική πολιτική του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη νέα πολιτική των ΗΠΑ να απαγορεύσουν για 90 ημέρες την είσοδο ανθρώπων από έξι χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα αφού η αμφιλεγόμενη πρώτη απόπειρα εμποδίστηκε από τα δικαστήρια.

Χρειάζονται μείζονες ηγετικές ικανότητες για να αντιμετωπισθεί η άνοδος στις διακρίσεις, τον αντισημιτισμό και τη βία εναντίον εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο ύπατος αρμοστής στην ετήσια ομιλία του στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη.

«Η κατασπίλωση ολόκληρων ομάδων, όπως οι Μεξικανοί και οι μουσουλμάνοι, και ψευδείς ισχυρισμοί ότι οι μετανάστες διαπράττουν περισσότερα εγκλήματα απ’ ό,τι οι πολίτες των ΗΠΑ είναι επιβλαβείς και τροφοδοτούν ξενοφοβικές καταχρήσεις», τόνισε ο Ζέιντ.

Ο ίδιος εξέφρασε απογοήτευση για τις «απόπειρες του Προέδρου να εκφοβίσει ή να υπονομεύσει δημοσιογράφους και δικαστές».

Η αναθεωρημένη πολιτική θα αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό των μεταναστών που κινδυνεύουν άμεσα με απέλαση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ετών που έχουν περάσει στις ΗΠΑ ή τους οικογενειακούς δεσμούς τους, δήλωσε ο Ζέιντ.

«Οι επισπευσμένες απελάσεις μπορεί να ισοδυναμούν με συλλογικές απελάσεις, που συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αν διεξάγονται χωρίς τις αρμόζουσες εγγυήσεις όσον αφορά τη διαδικασία, οι οποίες περιλαμβάνουν την ατομική αξιολόγηση κάθε περίπτωσης», δήλωσε ο Ζέιντ, αναφερόμενος στην Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που απαγορεύει να στέλνονται πίσω στην πατρίδα τους άνθρωποι που διαφεύγουν πολέμων, βίας ή διωγμών.

Ο ύπατος αρμοστής εξέφρασε ιδιαίτερα την ανησυχία του για την επίδραση που θα έχει η πολιτική αυτή σε παιδιά «που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τεθούν υπό κράτηση ή μπορεί να δουν τις οικογένειές τους να διαλύονται».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση