HomeΚΟΣΜΟΣΓκάμπριελ: Βερολίνο και Άγκυρα θα πρέπει να ξαναχτίσουν βήμα βήμα τη φιλία τους

Γκάμπριελ: Βερολίνο και Άγκυρα θα πρέπει να ξαναχτίσουν βήμα βήμα τη φιλία τους

“Υπάρχουν όρια τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ύστερα από συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Τουρκία επιθυμούν οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών να αποκατασταθούν άμεσα, παρά το αρνητικό κλίμα το οποίο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες. Υποστήριξε μάλιστα ότι καμία από τις δύο χώρες δεν επιθυμεί να υπάρξει μόνιμη βλάβη στις διμερείς τους σχέσεις.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν όρια «τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται και σε αυτά περιλαμβάνονται οι συγκρίσεις με τη ναζιστική Γερμανία».

«Οι καλές σχέσεις είναι σημαντικές διότι τα πράγματα είναι τόσο τεταμένα τώρα (…) η επιστροφή στην κανονικότητα είναι αυτό που επιθυμεί ο Τούρκος ομόλογός μου και εγώ», πρόσθεσε ο Γκάμπριελ.

Ο κ. Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι αν και οι συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν δύσκολες, ωστόσο είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει συμφωνία έτσι ώστε να επιτραπεί στον Γερμανό πρόξενο στην Τουρκία η πρόσβαση στον γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας δημοσιογράφο της Welt Ντενίζ Γιουτζέλ ο οποίος κρατείται στις τουρκικές φυλακές κατηγορούμενος για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση δημόσιας βίας.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας δεν θα πρέπει να μεταφέρονται εντός της Γερμανίας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση