HomeHL-WorldΝτόναλντ Τουσκ: Η χώρα του σαμποτάρει την επανεκλογή του στην ΕΕ!

Ντόναλντ Τουσκ: Η χώρα του σαμποτάρει την επανεκλογή του στην ΕΕ!

Η κυβέρνηση κατεβάζει δικό της υποψήφιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πολωνική κυβέρνηση κατεβάζει δικό της υποψήφιο απέναντι στον Ντόναλντ Τουσκ, τον Πολωνό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που επιδιώκει την επανεκλογή του εντός της εβδομάδας.

Τέτοια εχθρότητα προς έναν συμπατριώτη είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη στην πολιτική σκηνή της Ε.Ε., αλλά ο Τουσκ αναμένεται να συγκεντρώσει ικανή υποστήριξη, ώστε να διατηρήσει το πόστο του.

Ήδη ένας σημαντικός σύμμαχός του απέρριψε την υποψηφιότητα του Πολωνού αντιπάλου του Τουσκ, του Γιάτσεκ Σάριουζ Βόλσκι.

Ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ είπε ότι το ΕΛΚ θα αποπέμψει τον Σάριουζ Βόλσκι αν δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του απέναντι στον Τουσκ.

Γιατί είναι η Βαρσοβία τόσο εχθρική κατά του Τουσκ;

Ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας από το 2007 έως το 2014. Ως ηγέτης της κεντροδεξιάς «Πλατφόρμας των Πολιτών» είχε ως βασικό του αντίπαλο το εθνικιστικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), που κυβερνά τώρα τη χώρα.

Ο ηγέτης του PiS Γιάροσλαβ Καζίνσκι θεωρεί τον Τουσκ πολιτικά υπεύθυνο για την συντριβή το 2010 στη Ρωσία του αεροσκάφους και το θάνατο του δίδυμου αδελφού του Λεχ Καζίνσκι και των υπόλοιπων 95 επιβαινόντων.

Το αεροσκάφος συνετρίβη εν μέσω πυκνής ομίχλης. Το επίσημο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων ανέφερε το λάθος του πιλότου ως κύριο αίτιο της τραγωδίας.

Το 2012 ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι είπε στον Τουσκ μέσα στη βουλή: «από πολιτική άποψη εσύ φέρεις το 100% της ευθύνης για την καταστροφή στο Σμολένσκ.»

Πολλοί Πολωνοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τουσκ δεν έκανε αρκετά για τη διαλεύκανση της τραγωδίας, ενώ οι επικριτές λένε ότι ο Τουσκ δεν έπρεπε να επιτρέψει στους Ρώσους να κάνουν τις πρώτες έρευνες μετά τη συντριβή.

Επίσης ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι προσάπτει στον Τουσκ ότι «ευνοεί λύσεις που είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για την Πολωνία.»

Η Κομισιόν έχει συγκρουστεί με την κυβέρνηση του PiS για την άρνηση της Πολωνίας να υποδεχθεί στα εδάφη της πρόσφυγες μειώνοντας το βάρος που σηκώνουν η Ελλάδα και η Πολωνία.

Παράλληλα η Κομισιόν ερευνά τις μεταρρυθμίσεις που έκανε το κυβερνών κόμμα στο δικαστικό σύστημα και τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ με την υποψία ότι παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου της Ε.Ε.

Ο Τουσκ ανέλαβε τα ηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη του 2014 κι η θητεία του λήγει στις 31 Μαϊου. Αν τον στηρίξουν οι ηγέτες την Πέμπτη τότε η θητεία του ανανεωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2019.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση