HomeHL-HealthΠΟΥ: Το ανθυγιεινό και μολυσμένο περιβάλλον σκοτώνει 1,7 εκατ. παιδιά ετησίως

ΠΟΥ: Το ανθυγιεινό και μολυσμένο περιβάλλον σκοτώνει 1,7 εκατ. παιδιά ετησίως

Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ένα τέταρτο των θανάτων παιδιών κάτω από πέντε ετών παγκοσμίως οφείλεται σε ανθυγιεινά ή μολυσμένα περιβάλλοντα, τα οποία αφορούν τον αέρα, το νερό, το παθητικό κάπνισμα, και την έλλειψη ικανοποιητικής υγιεινής, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτά τα ανθυγιεινά και μολυσμένα περιβάλλοντα μπορούν να οδηγήσουν σε θανατηφόρες περιπτώσεις διάρροιας, ελονοσίας και πνευμονίας, είπε ο ΠΟΥ σε μια έκθεσή του, και να σκοτώσουν 1,7 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο.

«Ένα μολυσμένο περιβάλλον είναι θανατηφόρο – ιδιαίτερα για μικρά παιδιά», είπε η γενική διευθύντρια του Οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν σε δήλωσή της. «Τα όργανά τους και τα ανοσοποιητικά τους συστήματα είναι υπό εξέλιξη, ενώ τα μικρότερα σώματά τους και οι μικρές αναπνευστικές δίοδοι τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα σε μολυσμένο αέρα και μολυσμένα νερά».

Στην έκθεσή του («Κληρονομώντας έναν βιώσιμο κόσμο – Άτλαντας υγείας παιδιών και περιβάλλοντος»), ο ΠΟΥ είπε ότι η επικίνδυνη έκθεση ενός παιδιού μπορεί να ξεκινήσει ενώ βρίσκεται στη μήτρα ακόμα, και να συνεχιστεί εάν το βρέφος ή το μικρό είναι εκτεθειμένο σε ρύπανση του αέρα στον εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο, καθώς και σε παθητικό κάπνισμα.

Αυτό αυξάνει τους παιδικούς κινδύνους της πνευμονίας, καθώς και τον δια βίου κίνδυνο πνευμονολογικών παθήσεων όπως το άσθμα. Η ρύπανση του αέρα επίσης αυξάνει τον δια βίου κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και καρκίνου, είπε.

Η έκθεση τόνισε επίσης ότι σε οικογένειες χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και σύστημα αποχέτευσης, ή σε μέρη όπου υπάρχει ρύπανση από καπνό μη καθαρών καυσίμων όπως ο άνθρακας ή η κοπριά που χρησιμοποιούνται από μέλη της οικογένειας για να μαγειρέψουν ή να ζεσταθούν, τα παιδιά εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο διάρροιας και πνευμονίας.

Τα παιδιά εκτίθενται επίσης και σε επικίνδυνα χημικά μέσω των τροφών τους, και του αέρα, του νερού και των προϊόντων γύρω τους, είπε.

Η Μαρία Νέιρα, ειδική του ΠΟΥ σε θέματα δημόσιας υγείας, είπε ότι αυτό αποτελεί βαρύ φόρο και ως προς το ποσοστό των θανάτων αλλά και ως προς το ποσοστό των μακροχρόνιων παθήσεων και ασθενειών, και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να βελτιώσουν τις συνθήκες υγείας των παιδιών.

«Η επένδυση στην αφαίρεση περιβαλλοντικών κινδύνων στην υγεία, όπως η βελτίωση της ποιότητας νερού ή η χρήση καθαρότερων καυσίμων, θα επιφέρει τεράστια οφέλη υγείας», είπε.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση