HomeΕΛΛΑΔΑΤο μεγάλο κόλπο των 50 εκατ. κατέληξε σε… παρωδία

Το μεγάλο κόλπο των 50 εκατ. κατέληξε σε… παρωδία

Ακόμα γελούν στο Τ.Τ. Ιωαννίνων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το «μεγάλο κόλπο» με την επιταγή των 50 εκατ. δολαρίων που προσπάθησαν να εισπράξουν τρία άτομα στα Γιανεννα προκαλεί ίσως… ίλιγγο και εξάπτει τη φαντασία, αν και είχε την εξέλιξη του καρνάβαλου των ημερών.

Οσοι από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές καθώς και τα τραπεζικά στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ιωαννίνων έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση τρίβουν τα μάτια τους από το απύθμενο θράσος των χρυσοδάκτυλων. Να πλαστογραφήσουν μια επιταγή με το ιλιγγιώδες ποσό των 50 εκατ. δολαρίων και να πάνε ως εποχούμενοι να το εισπράξουν από ένα τραπεζικό κατάστημα στην επαρχία! Αυτό που κατάφεραν τελικά είναι το «μεγάλο κόλπο» να πάρει την κωδική ονομασία «επιχείρηση καρνάβαλος». Οι «εγκέφαλοι» είναι ένα ζευγάρι ομογενών από τη νότια Αλβανία, μαζί με έναν φίλο τους από την Κέρκυρα και επιχείρησαν να εισπράξουν την πλαστή επιταγή των 50 εκατ. δολαρίων από το υποκατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ιωαννίνων κοντά στην πλατεία Νεομάρτυρα Ιωάννου στο κέντρο της πόλης. Εκτός από το απίθανο ύψος του ποσού που δεν μπορεί να εισπράξει κάνείς ούτε στο μεγαλύτερο τραπεζικό κατάστημα στη Γενεύη ή τη Νέα Υόρκη 40χρονη γυναίκα που προσήλθε στην τράπεζα μαζί με τους άλλους δύο, χτυπούσε… αλάρμ παντού. Πρόσφατα είχε καταδικαστεί σε 12ετή κάθειρξη για πλαστογραφία και παλαιότερα σε 18 μήνες φυλακή για απάτη και η ιδιότυπη παρέα ήταν στο στόχαστρο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, εδώ και καιρό.

«Και μόνο που βλέπει κανείς επιταγή σε δολάρια, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για απάτη, καθώς τουλάχιστον εδώ και 7 χρόνια οι συναλλαγές με τις ΗΠΑ δεν γίνονται με επιταγές, αλλά με εμβάσματα. Οσο για το ποσό των 50 εκατ. δολαρίων, μόνο για πλάκα μπορεί να το έγραψε κάποιος», σχολιάζει στο «Εθνος της Κυριακής» στέλεχος του Τ.Τ., από την περιφερειακή διεύθυνση Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας ως «επιεικώς αφελείς» τους δράστες.

Η Αθηνά Σ., 40 χρόνων, ο σύζυγός της Περικλής Ζ. με δελτίο ομογενούς από τη νότια Αλβανία και ο 55χρονος Αλέξανδρος Γ. με καταγωγή από την Κέρκυρα, βρέθηκαν ένα πρωί, τις προηγούμενες μέρες, στα Γιάννενα και κατέστρωσαν το σχέδιό τους.

Σχέδιο του ποδαριού

Δίπλα στα γαλήνια νερά της λίμνης Παμβώτιδας πλαστογράφησαν μια λευκή επιταγή, έβαλαν το αστρονομικό ποσό των 50 εκατ. δολαρίων, πρόσθεσαν όλες τις απαιτούμενες σφραγίδες -άλλωστε είχαν μαζί τους τα κατάλληλα «σύνεργα»- και αρκετά άλλα στοιχεία για να φαίνεται γνήσια και εξαργυρώσιμη και με τον αέρα του… πάμπλουτου ξεκίνησαν για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Δεν γνώριζαν ότι σε κοντινή απόσταση βρισκόταν αστυνομικοί της ασφάλειας Ιωαννίνων, που είχαν ειδοποιηθεί από συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη για το ύποπτο ζευγάρι και τον συνεργό τους.

Το κτίριο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα Γιάννενα, όπου πήγαν οι τρεις δράστες να εξαργυρώσουν την επιταγή των 50 εκατ. δολαρίων. Το μεγάλο κόλπο οδήγησε και τους τρεις σιδηροδέσμιους στη φυλακή και αποκάλυψε μια ιστορία για γέλια και για κλάματα

Το κτίριο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα Γιάννενα, όπου πήγαν οι τρεις δράστες να εξαργυρώσουν την επιταγή των 50 εκατ. δολαρίων. Το μεγάλο κόλπο οδήγησε και τους τρεις σιδηροδέσμιους στη φυλακή κα

Γνώριμοι των Αρχών η 40χρονη και ο 60χρονος, έφτασαν στα Γιάννενα και οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν ότι ενδεχομένως να σχεδίαζαν το γνωστό κόλπο για να εξαπατήσουν ηλικιωμένους και να τους αποσπάσουν χρήματα, εμφανιζόμενοι ως υπάλληλοι της ΔΕΗ που κάνουν ελέγχους και εντοπίζουν, δήθεν, προβλήματα στους καταμετρητές. Αρκετά ηλικιωμένα άτομα σε χωριά της επαρχίας έχουν πέσει θύματα αυτής της απάτης και έχουν πειστεί να δώσουν χρήματα σε απατεώνες, επειδή υπάρχει πρόβλημα με τον καταμετρητή της ΔΕΗ και με το πρόσχημα ότι θα γλιτώσουν από έναν υπέρογκο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Το αυτοκίνητο του ζευγαριού ήταν σε στενή παρακολούθηση τουλάχιστον τρεις μέρες πριν από τη σύλληψή τους στα Γιάννενα και γύρω από την πόλη και αστυνομικοί ήταν συνεχώς στο κατόπι τους.

Αργά το μεσημέρι της Πέμπτης και ενώ η κίνηση στις δημόσιες υπηρεσίες ήταν περιορισμένη -λόγω και της Αποκριάς- μπήκαν οι τρεις τους στο υποκατάστημα του Τ.Τ. στο κέντρο των Ιωαννίνων και περίμεναν υπομονετικά τη σειρά του. Συνομιλούσαν χαλαρά, σαν να μην συνέβαινε κάτι, έδειχναν αεράτοι, σίγουροι ότι είχαν εμπνευστεί και θα εκτελούσαν σύντομα το μεγάλο κόλπο, ψύχραιμοι και αποφασισμένοι. Ούτε που τους πέρασε από το μυαλό, πρώτον ότι παρακολουθούνται και δεύτερον ότι είχαν πλαστογραφήσει μια επιταγή και διεκδικούσαν 50 ολόκληρα εκατομμύρια δολάρια. Οταν χτύπησε το μηχάνημα με τις προτεραιότητες, πήγαν και οι τρεις στο ταμείο, ενώ στην τράπεζα είχαν ήδη μπει και οι αστυνομικοί.

Αναυδος ο ταμίας

Καλημέρισαν ευγενικά, έδωσαν την επιταγή και ζήτησαν να μεταφερθούν τα χρήματα σε έναν λογαριασμό. Οταν ο ταμίας είδε το ποσό, γούρλωσε τα μάτια του, ξεροκατάπιε και τους ζήτησε να περιμένουν λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει? έγκριση από τον προϊστάμενο. Δεν έδειξε να ταράζεται, προφανώς για να μην τους δώσει την ευκαιρία να διαφύγουν, κατάλαβε ωστόσο ότι είχε να κάνει με μια «άτσαλη» απάτη. Στις ερωτήσεις των τραπεζικών υπαλλήλων για το ποιοι είναι και ποιος τους έστειλε τα λεφτά, απάντησαν ότι ήταν επιχειρηματίες, είχαν συναλλαγές με τις ΗΠΑ και συνεργάτες τους από εκεί, τους πλήρωσαν για εμπόρευμα που έστειλαν. Λίγο θολά τα παρουσίασαν, δεν έδωσαν και πολλές λεπτομέρειες, άλλωστε δεν είχαν σημασία για την τράπεζα, γιατί καταφανώς η επιταγή ήταν πλαστή και το ποσό αμύθητο.

Αμεση ήταν η επέμβαση της Αστυνομίας που τους συνέλαβε και τους οδήγησε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, όπου σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και απόπειρα απάτης. Οπως διαπιστώθηκε, σε βάρος της 40χρονης εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για παρόμοια αδικήματα (ποινή κάθειρξης 12 ετών, ερήμην, για πλαστογραφία και ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή για απάτη).

Θέμα στα «πηγαδάκια»

Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σφραγίδες, καθώς και έγγραφα που σχετίζονται με την επιταγή των 50 εκατ. δολαρίων, η οποία έγινε για αρκετές μέρες talk of the town στα Γιάννενα, όπου κάποιοι αναζητούσαν αυτόν που την εξέδωσε για? δανεικά και κάποιοι άλλοι έβλεπαν πίσω από την υπόθεση τον? βασιλιά Καρνάβαλο που κατάφερε να εξαπατήσει τους τρεις, που βρέθηκαν σιδεροδέσμιοι στα κρατητήρια.

Στη Θεσσαλονίκη

Καταδίκη γιατί πουλούσε… φύκια σε επιχειρηματίες

Το 2012 η Αθηνά ΣΚ. εμφανίστηκε σε επιχειρηματίες στην παραλία της Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος μεγάλης αλβανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα και στέλνει τουρίστες στην Ελλάδα. Κατάφερε με το στυλ και τα επιχειρήματά της, αλλά και πλήθος εγγράφων που τους έδειξε, να πείσει κάποιους από αυτούς να κάνουν εργασίες καθαρισμού και ανακαίνισης σε οικόπεδα και συγκροτήματα που είχαν, αλλά οι Αλβανοί τουρίστες ουδέποτε έφτασαν και όπως αποδείχτηκε η αλβανική εταιρεία δεν είχε ιδέα. Η ζημιά για τους επιχειρηματίες έφτασε τις 200.000 ευρώ -η 40χρονη σήμερα γυναίκα υποστήριζε ότι θα νοίκιαζε ολόκληρο ξενοδοχείο- κι όταν εκείνοι απευθύνθηκαν στα κεντρικά της εταιρείας, διαπίστωσαν ότι έπεσαν θύματα απάτης και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Η δίκη έγινε στα μέσα Ιανουαρίου, ερήμην της κατηγορουμένης, η οποία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 χρόνων για πλαστογραφία, καθώς παρουσίασε και κάποια έγγραφα της αλβανικής εταιρείας.

Η αστυνομία αναζητούσε τα ίχνη της Αθηνάς Σκ., προκειμένου να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση, και την εντόπισε το τελευταίο διάστημα να κινείται στη βόρεια Ελλάδα και προς την Ηπειρο. Οι πληροφορίες που έφτασαν έλεγαν ότι ετοίμαζε ένα ακόμη κόλπο, μια μεγάλη απάτη, μάλιστα φαινόταν ότι θα διέπραττε απάτες σε βάρος ηλικιωμένων για να αποσπάσει χρήματα με διάφορες μεθόδους και την έθεσαν υπό παρακολούθηση.

Στα Γιάννενα το ζευγάρι συναντήθηκε με τον 55χρονο φίλο τους από την Κέρκυρα και μαζί κατέστρωσαν το σχέδιό τους, πιστεύοντας ότι θα εξαπατήσουν το τραπεζικό σύστημα και θα καταφέρουν να βάλουν στο χέρι 50 εκατ. δολάρια.

Μυστήριο

«Είχαν άγνοια του συστήματος; Ηταν τόσο αφελείς; Πίστευαν ότι βρίσκονται στην Αλβανία και σκέφτηκαν να διακινήσουν επιταγή; Ακόμη και οι συντάξεις σε ομογενείς που έχουν παλιννοστήσει από τις ΗΠΑ, πληρώνονται με εμβάσματα. Δεν υπάρχει η επιταγή ως μέσον συναλλαγής» λένε τραπεζικά στελέχη, ενώ σε ερώτηση πώς επινόησαν ένα τόσο μεγάλο ποσό και γιατί δεν «έγραψαν» ένα μικρότερο και λογικότερο, δεν είχαν απάντηση ούτε οι ίδιοι: «πραγματικά είναι ένα μυστήριο. Εδώ πολύ πολύ μικρότερο ποσό να θέλει να καταθέσει ένας πελάτης, οι υπάλληλοι οποιουδήποτε υποκαταστήματος θα τον ξεσκονίσουν. Πόσω μάλλον να εμφανιστεί κάποιος, και μάλιστα όχι γνωστός επιχειρηματίας, με 50 εκατ.δολάρια στο χέρι. Οποιοσδήποτε συνάδελφος και να το έβλεπε, θα αντιλαμβανόταν ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει».

Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων για να διαπιστωθεί αν το ζευγάρι και ο φίλος τους έχουν εμπλακεί και σε άλλες περιπτώσεις απάτης.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση