HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑEurobank: Ανησυχητικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας

Eurobank: Ανησυχητικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας

Τι επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομίας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανησυχητικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας στο α’ τρίμηνο του 2017 διαπιστώνει η Eurobank, στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομίας».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη μελέτη της τράπεζας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε επιδείνωση τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 92,9 μονάδες από 95,1 μονάδες τον Ιανουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μηνιαία πτώση ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2017, αποτελεί μια ανησυχητική ένδειξη για την πορεία της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά την πορεία των επί μέρους δεικτών εμπιστοσύνης, οι μηνιαίες μεταβολές είχαν ως εξής: στη βιομηχανία, στους καταναλωτές, στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές καταγράφηκε μείωση της τάξης των 0,1, 5,5, 11,0 και 14,4 μονάδων, αντίστοιχα. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι υπηρεσίες παρουσιάζοντας άνοδο 5,1 μονάδων.

Στο σημείο αυτό, η Eurobank προσδίδει ιδιαίτερη σημασία, στα εξής στοιχεία:

  • από τον Οκτώβριο 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο 2017, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ακολούθησε ένα μονοπάτι ήπιας ανάκαμψης με διακυμάνσεις. Πιο συγκεκριμένα, η μέση μηνιαία μεταβολή διαμορφώθηκε στις 0,3 μονάδες. Δύναται να υποστηριχτεί ότι η εν λόγω δυναμική είναι σχετικά ισχνή καθώς με το συγκεκριμένο ρυθμό μεταβολής απαιτούνται προσεγγιστικά 41 μήνες ή 3,4 χρόνια για να επιστρέψει ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο υψηλό 75 μηνών του Ιουνίου 2014.
  • η σταδιακή ανάκαμψη των προσδοκιών προήλθε κυρίως από τους τομείς της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου. Οι δείκτες εμπιστοσύνης στις κατηγορίες των κατασκευών και του καταναλωτή δεν ακολούθησαν παρόμοια τροχιά. Τουναντίον, ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή βρέθηκε σε χαμηλό 10 μηνών τον Φεβρουάριο 2017.

naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση