HomeHL-EconomyΣτον «αέρα» χιλιάδες νέες και παλαιές συντάξεις

Στον «αέρα» χιλιάδες νέες και παλαιές συντάξεις

Αβλεψία του νόμου Κατρούγκαλου που ταλαιπωρεί τους πολίτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την κυβέρνηση «αδειάζει» η Ελληνική Στατιστική Αρχή ( ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνοντας επισήμως πλέον ότι ο συντελεστής μεταβολής μισθών που ζητά το υπουργείο Εργασίας απλώς δεν υπάρχει! Ο εν λόγω συντελεστής δεν είναι οποιοσδήποτε συντελεστής αλλά ο απαραίτητος μαθηματικός τύπος για την έκδοση των νέων συντάξεων και τον επαναϋπολογισμό των παλαιών. ( άρθρο 8 ν.4387/2016).

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 65.000 ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης με το νέο καθεστώς θα παραμείνουν «όμηροι » με μοναδικό πόρο επιβίωσης την προσωρινή σύνταξη έως ότου ξεμπλοκαριστεί το σύστημα.

Μέχρι σήμερα και παρότι εκδόθηκαν έστω και με καθυστέρηση οι σχετικές εγκύκλιοι για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, δεν έχει απονεμηθεί ούτε μία σύνταξη με το νέο καθεστώς.

Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ( Σάββατο 24/2) επισημαίνει ότι δεν είναι δική της ευθύνη η καθυστέρηση κατάρτισης του μαθηματικού τύπου καθώς είχε ενημερώσει από το 2010 την αρμόδια αρχή ότι αυτός ο αλγόριθμος δεν μπορεί να βρεθεί.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ (..)»

Μάλιστα επικρίνουν τους αρμόδιους υπουργούς γιατί δεν ήρθαν σε συνεννόηση με την ΕΛΣΤΑΤ πριν συντάξουν τη σχετική διάταξη. Συγκεκριμένα σημειώνεται:

«…Η αναφορά στην «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 7, του Στατιστικού Νόμου 3832/2010, όπως ισχύει.

Η εν λόγω απόκλιση είχε επισημανθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο παλαιότερου αιτήματός της προς την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμανσης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε εφαρμογή του Νόμου 3863/2010. Η ΕΛΣΤΑΤ πρότεινε πάντως στη Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, να προβούν στη μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών

που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην

ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης

του συντελεστή μεταβολής μισθών.»

Αυτό σημαίνει ότι μετά από εννέα μήνες δύσκολης «εγκυμοσύνης» , τα «γεννητούρια» θα αργήσουν πολύ ακόμα καθώς πρέπει να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να μελετήσει ανάλογους μαθηματικούς τύπους που εφαρμόζονται στην αλλοδαπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες για να μην μείνουν στο συρτάρι για πολύ καιρό ακόμα οι νέες συντάξεις , το υπουργείο εργασίας θα καταθέσει τροπολογία όπου ο συντελεστής μεταβολής μισθών θα αντικατασταθεί με άλλο μαθηματικό τύπο που θα συνδέεται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Αδιανόητη είναι και η απάθεια του υπουργείου εργασίας αφού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είχε ενημερωθεί ότι τα στοιχεία των ερευνών για τη μισθωτή εργασία των παρελθόντων ετών τελικά ότι δεν είναι κατάλληλα . Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι υπάρχει διαφορετική εννοιολογική προσέγγιση για τους μισθούς του δημοσίου. Για παράδειγμα οι κληρωτοί που υπηρετούν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία τους καταγράφονται ως απασχολούμενοι στο θεσμικό τομέα της Γενικής Κυβέρνησης. Με άλλα λόγια , δεν μπορούν να βρουν άκρη καθώς στη μεταβολή των μισθών συμπεριλαμβάνεται και το μηνιαίο «χαρτζιλίκι» του φαντάρου της Ορεστιάδας!

Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων κρίθηκαν ανεπαρκή κυρίως εξαιτίας των ευέλικτων μορφών εργασίας. Επιπλέον διαπιστώθηκε κενό πληροφόρησης στις κατηγορίες των αυτοαπασχολούμενων.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 ν.4387/2016 ο σκοπός του συντελεστή μεταβολής μισθών είναι η αναπροσαρμογή της αξίας των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου σε σημερινές αξίες.

Δηλαδή ο εν λόγω αλγόριθμος θα συγκρατούσε την περαιτέρω πτώση των νέων συντάξεων , τουλάχιστον έως το 2012 που άρχισε η κατάρρευση των μισθών στην Ελλάδα.

Η καθυστέρηση εκτός από το μπλοκάρισμα των νέων συντάξεων θα οδηγήσει σε δύο ακόμα σοβαρές «παράπλευρες απώλειες» . Πρώτον , θα βρεθεί στον «αέρα» η κυβερνητική δέσμευση για την απονομή 95.000 νέων συντάξεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2017. Αν η ευκαιρία χαθεί , τα 860 εκ. ευρώ που έχει αποφασιστεί να εκταμιευτούν για την πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων , θα «επιστραφούν» στον προϋπολογισμό , όπως ορίζει η σχετική διάταξη. Δεύτερον, το υπουργείο εργασίας θα είναι ασυνεπές ως προς τη μνημονιακή δέσμευση για επανϋπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων έως το Σεπτέμβριο του 2017.

Το ερώτημα είναι γιατί χάθηκαν εννέα μήνες είτε λόγω αναζήτησης του ανύπαρκτου συντελεστή είτε λόγω της αδιαφορίας του υπουργείου να λύσει το πρόβλημα. Εκτός αν έλαβαν εντολή να ροκανίσουν το χρόνο τεχνηέντως προκειμένου να καθυστερήσει η οδυνηρή διαδικασία του επαναϋπολογισμού που θα οδηγήσει στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση