HomeHL-9Χωρίς συμφωνία μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων

Χωρίς συμφωνία μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων

Αποφασισμένη να θέσει τους όρους της η Βελκουλέσκου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παιχνίδι καθυστέρησης παίζουν κυβέρνηση και Ευρωπαίοι, με στόχο να κρατήσουν το Ταμείο στην διαπραγμάτευση και να μη λήξει άδοξα και πρόωρα ο νέος κύκλος επαφών στην Αθήνα, που θα έδειχνε εικόνα κατάρρευσης των συνομιλιών και των πιθανοτήτων συμφωνίας. Ενισχυτικά προς αυτό και με συμβολισμό στήριξης έρχεται και η επίσκεψη σήμερα στην Αθήνα του Μισέλ Σαπέν, στην τελευταία ίσως εμφάνισή του στην χώρα μας ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Όπως αποκάλυψε το protothema.gr την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου επέστρεψε αποφασισμένη «να κάνει παιχνίδι» και να θέσει τους όρους του Ταμείου, δείχνοντας έτοιμη και να αποχωρήσει πρόωρα από τις συνομιλίες αν δει πως δεν εισακούονται οι απαιτήσεις της. Το κλίμα αυτό ενισχύθηκε από τις φήμες για το φραστικό επεισόδιο Τσακαλώτου την πρώτη ημέρα των επαφών, αλλά και από πληροφορίες που διέρρεαν χθες κύκλοι των δανειστών πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν υπήρξε ουσιαστική στροφή της κυβέρνησης και κακώς επέστρεψε στην Αθήνα.

Για να αποτραπεί ο κίνδυνος να μη συμπληρωθεί καν μία εβδομάδα συνομιλιών, η κυβέρνηση «πέταξε το μπαλάκι» στα τεχνικά κλιμάκια, φορτώνοντάς τα με χρονοβόρες αναλύσεις για όλα τα ανοικτά ζητήματα (δημοσιονομικό κενό, υπερχρεωμένα νοικοκυριά) που θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα και εξ αποστάσεως πριν επιστρέψει η κυρία Βελκουλέσκου, ώστε να περάσουν μερικά 24ωρα ακόμα πριν έλθει ξανά σε πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση. Σε καθυστερήσεις οδηγεί και η «τριγλωσσία» Ευρωπαίων, Ταμείου και κυβέρνησης, για το τι τελικώς συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για τα θετικά «αντίμετρα» στα οποία επιμένει η κυβέρνηση.

Όπως και να ‘χει, συμφωνία τις τρεις τελευταίες μέρες δεν καταγράφηκε σε κανένα θέμα, οι συζητήσεις αναλώνονται σε δευτερεύοντα θέματα, προοπτική ολοκλήρωσης έως τις 20 Μαρτίου βλέπει ίσως μόνον η Αθήνα και η πολιτική διαπραγμάτευση έχει ουσιαστικά σταματήσει, όσο τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και δανειστών έχουν επιφορτιστεί να κάνουν όλη την δουλειά, πριν μπει στο τελικό στάδιο η διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών.

Είναι ενδεικτικό ότι:

– Σήμερα συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις -σε χαμηλό επίπεδο εκπροσώπησης- για την φορολογία και το δημοσιονομικό κενό του 2018. Ενδεχομένως να ανοίξει μέσα στην ημέρα και η συζήτηση για τα εργασιακά.

– Χθες οι υπουργοί κ.κ. Τσακαλώτος και Παπαδημητρίου συζητούσαν τεχνικά θέματα ήσσονος σημασίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. «Δεν υπάρχουν σοβαρά εμπόδια, δεν υπάρχει ιδεολογική διαφωνία σε αυτά τα ζητήματα» έλεγε σχετικά κυβερνητικός αξιωματούχος που μετείχε στις συσκέψεις. Αλλά και ο υπουργός Ενέργειας κύριος Γιώργος Σταθάκης έφερε ενώπιον των θεσμών τον διοικητή της ΔΕΗ, κύριο Μιχάλη Παναγιωτάκη, ο οποίος και παρουσίασε τις προτάσεις της εταιρίας για το σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς -και θα χρειαστεί να το επαναλάβει σε δύο ή τρεις ακόμα συναντήσεις- ενώ ο υπουργός μετείχε ουσιαστικά ως … παρατηρητής.

– Επί τρεις μέρες οι ευρωπαίοι δανειστές φέρονται να ακούνε χωρίς να μιλάνε, παρά μόνον ζητάνε και άλλες «πρόσθετες διευκρινίσεις» προς συζήτηση, ενώ μόνον το ΔΝΤ θέτει ευθέως τις διαφωνίες του για να μπούνε στην ουσία των διαπραγματεύσεων, προκαλώντας την «έκρηξη» Τσακαλώτου που στόχο έχει να κόψει την φόρα στην Βελκουλέσκου.

Όλα δείχνουν έτσι πως η διαπραγμάτευση μπορεί να τραβήξει σε μάκρος και, ενδεχομένως, αυτό να βολεύει κιόλας τους Ευρωπαίους που θα έχουν εκλογές (σε Ολλανδία και Γαλλία) τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, την ώρα που η Αθήνα δεν δείχνει να πιέζεται που ο χρόνος τελειώνει και το ΔΝΤ επιμένει μονότονα σε θέματα που θεωρεί πως έχουν ουσιαστικά συμφωνηθεί (πχ μειώσεων συντάξεων και εκπτώσεων φόρων).
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση