HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαγκόσμιο success story στον τουρισμό η Ελλάδα!

Παγκόσμιο success story στον τουρισμό η Ελλάδα!

Τι είπε ο ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Φωνάξτε, όσο μπορείτε, την επιτυχία σας στον τομέα του τουρισμού. Η Ελλάδα αποτελεί success story για τον παγκόσμιο τουρισμό, έχοντας επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης το 2016 πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, κι αυτό, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει». Αυτά δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) Ταλεμπ Ριφάι στη δημοσιογράφο Στεφανία Σούκη για την πρωτοφανή επιτυχία του ελληνικού τουρισμού την τελευταία διετία.

Ο κύριος Ταλεμπ Ριφάι βρίσκεται στην Αθήνα ήδη από την περασμένη Τρίτη, σε συνέχεια της πρόσκλησης που του απηύθυνε η υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά. Κατόπιν των συναντήσεων που είχε ο ίδιος με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Ριφάι θα είναι σήμερα ο κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ με θέμα «Προορισμός Ελλάδα- 365 μέρες».

«Η Ελλάδα αποτελεί ένα success story στο χώρο του τουρισμού τα τελευταία 2 χρόνια αν ληφθούν υπόψη οι ειδικότερες συνθήκες και οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα σε όλα τα επίπεδα. Ακριβώς αυτή την επιτυχία επεσήμανα στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αυτές τις μέρες που βρίσκομαι στην Αθήνα. Ενας εξωτερικός παρατηρητής, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και τις ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή με την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος, θα περίμενε ότι ο προορισμός »Ελλάδα» θα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο», αναφέρει ο κ. Ριφάι.

Και συνεχίζει «Αντ’ αυτού, υπήρξε άνοδος των αφίξεων σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο» (28 εκατ. επισκέπτες το 2016 έναντι των 26 εκατ. ταξιδιωτών το 2015). «Η επιτυχία της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού- θα τολμήσω να πώ- ότι ήταν ένα …θαύμα και προσωπικά εντοπίζω ως έναν από τους βασικούς λόγους, την πολιτική βούληση, τη σωστή στόχευση σε κεντρικό επίπεδο από πλευράς της κυρίας Κουντουρά, αλλά και την εντύπωση που τελικά δημιουργήθηκε στο εξωτερικό ότι η χώρα, παρά τις δύσκολες στιγμές που μπορεί να περνά η ίδια, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν κλείνει τα σύνορά της στους πρόσφυγες», τόνισε ο κύριος Ριφάι αποδίδοντας τα εύσημα στην Ελληνίδα υπουργό τουρισμού.

Σύμφωνα με τον Τάλεμπ Ριφάι η διαχείριση Κουντουρά απέναντι σε συνεχείς και διαφορετικές κρίσεις (προσφυγικό, τρομοκρατία, φυσικές καταστροφές, πολιτικής αστάθεια Τουρκίας, capital controls) είναι υποδειγματική, ενώ η παρουσία της στο τιμόνι του ελληνικού τουρισμού οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου διεθνοποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αφού αποτελεί από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης στο εξωτερικό, με εκατοντάδες προσωπικές επαφές.

«Οι Ελληνες κατάφεραν να μετατρέψουν το πρόβλημα του προσφυγικού σε πλεονέκτημα για την τουριστική εικόνα της χώρας, προβάλλοντας την ελληνική φιλοξενία στο μέγιστο βαθμό. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και από το γεγονός ότι οι χώρες που υιοθέτησαν μία αρνητική στάση απέναντι στους πρόσφυγες κι έκλεισαν τα σύνορά τους, τελικά, βγήκαν ζημιωμένες. Ο ξένος τουρίστας θέλει να νιώθει ότι τον σέβονται στη χώρα, την οποία επισκέπτεται και αυτό κατάφερε να το »περάσει» η Ελλάδα προς τα έξω».

Διαφήμιση
Διαφήμιση