HomeHL-9Παραδόθηκε ένα σημαντικό αναπτυξιακό οδικό έργο για τον Νομό Ηρακλείου

Παραδόθηκε ένα σημαντικό αναπτυξιακό οδικό έργο για τον Νομό Ηρακλείου

Τον δρόμο Αγ. Σώζων – Μάρθα και Χουδέτσι –Τεφέλι –Πύργος επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα σημαντικό οδικό έργο που συνδέει τους οδικούς άξονες Αγ. Σώζων – Μάρθα  και Χουδέτσι –Τεφέλι –Πύργος στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, που προσφέρει μεγάλη οδική ασφάλεια,  ολοκληρώθηκε συνεισφέροντας στην ανάπτυξη του τόπου, στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στην ταχύτερη οδική διασύνδεση της ενδοχώρας με το Ηράκλειο. Το εντυπωσιακό έργο επισκέφθηκαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, στελέχη του τμήματος συγκοινωνιακών έργων και εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρείας.

Με κίτρινο χρώμα στη φωτογραφία είναι ο παλιός δρόμος που χρησιμοποιούσαμε μέχρι πρόσφατα για να κατευθυνθούμε προς Χουδέτσι - Τεφέλι - Πύργο. Είναι μήκους 8,3 km ελάχιστου χρόνου 12 ' μέσω όλων των εικονιζόμενων οικισμών εάν δεν συναντήσει κάποιος κίνηση. Με το νέο δρόμο η διαδρομή είναι 5,0 km (έως τον κόμβο Χουδετσίου)και διάρκειας 3-4' με σημαντική οδική ασφάλεια.
Με κίτρινο χρώμα στη φωτογραφία είναι ο παλιός δρόμος που χρησιμοποιούσαμε μέχρι πρόσφατα για να κατευθυνθούμε προς Χουδέτσι – Τεφέλι – Πύργο. Είναι μήκους 8,3 km ελάχιστου χρόνου 12 ‘ μέσω όλων των εικονιζόμενων οικισμών εάν δεν συναντήσει κάποιος κίνηση. Με το νέο δρόμο η διαδρομή είναι 5,0 km (έως τον κόμβο Χουδετσίου)και διάρκειας 3-4’ με σημαντική οδική ασφάλεια.

Η χρηματοδότηση του έργου, 7,5 εκ. περίπου ευρώ, διασφαλίστηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη από πόρους του ΕΣΠΑ. Το οδικό τμήμα έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες  προδιαγραφές , έχει συνολικό μήκος 4,6 χλμ. περίπου και το  μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί νέα διάνοιξη  εντός της ευρύτερης περιοχής Καταλαγαρίου στην ΠΕ Ηρακλείου.

Την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση του σημαντικού οδικού έργου  εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος συνεχάρη τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης που επέβλεψαν το έργο με υψηλή οδική ασφάλεια  και όλες τις υπηρεσίες που συνεργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση του που δίνει νέα αναπτυξιακή προοπτική, όπως τόνισε, στην ενδοχώρα του νησιού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης σε δηλώσεις του αναφερόμενος στη σημαντικότητα του έργου επεσήμανε: «Να ευχαριστήσουμε καταρχήν τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη  που κατάφερε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο από το ΕΣΠΑ, επίσης τα στελέχη της Περιφέρειας που εργάστηκαν σκληρά για την ολοκλήρωση του αλλά και τον κατασκευαστή. Η Αυτοδιοίκηση με το συγκεκριμένο έργο απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι και ξέρει και μπορεί να κατασκευάζει δύσκολα έργα επιβλέποντας τα καλύτερα. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο που ουσιαστικά ωφελεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που έχουν πλέον πιο γρήγορη πρόσβαση αλλά ωφελεί ουσιαστικά και τον πρωτογενή τομέα. Είναι από τα λίγα έργα που έχουν άρτια κατασκευασμένους παράλληλους δρόμους που εξυπηρετούν τους κατοίκους».

Ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης:  «Παραδίδουμε ένα σημαντικό έργο στην ενδοχώρα, που ενώνει τον δρόμο Ηράκλειο-Βιάννος με Χουδέτσι Παρθένι Πύργο, μια οδοποιία 5 χιλομέτρων που μειώνει πάρα πολύ τον οδικό χρόνο, τις μετακινήσεις των κατοίκων. Είναι ουσιαστικά το πρώτο έργο που ολοκληρώνει τον κάθετο άξονα Ηράκλειο-Πύργος. Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην κατασκευή του έργου, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, τις υπηρεσίες αλλά και τους αναδόχους.

Στην επιτόπια επίσκεψη στο νέο οδικό έργο παραβρέθηκαν ακόμη τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης Χρήστος Δοριάκης, Χαρά Τριαματάκη, Κώστας Καλυβάς, Μερόπη Τσιβουράκη, Ελένη Γουβιανάκη, εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρείας (κοινοπραξία Λατομική, Δομική).

Τεχνικά στοιχεία          

Ο δρόμος έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με μέσο συνολικό πλάτος οδοστρώματος 12,00μ. ενώ έχουν κατασκευαστεί  παράδρομοι εκατέρωθεν του για την εξυπηρέτηση των τοπικών κινήσεων. Για την αποκατάσταση των φυσικών απορροών και στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού του έργου έχουν κατασκευαστεί  μεταξύ άλλων  2 κάτω διαβάσεις  ενώ έχουν διαμορφωθεί δύο ισόπεδοι κόμβοι για τη σύνδεση του Καταλαγαρίου και  των Αρχανών αντίστοιχα και μένει να δημοπρατηθεί ο ανισόπεδος Κόμβος Κουνάβων για την πλήρη σύνδεση του με τον οδικό άξονα Ηράκλειο –Βιάννος. Ο νέος δρόμος συνδέει τις περιοχές Μεσαράς και Πεζών και βελτιώνει  σημαντικά τη διαδρομή Χουδέτσι –Πύργος , τόσο σε απόσταση και σε χρόνο όσο και σε άνεση και ασφάλεια. Εξυπηρετεί τις γεωργικές δραστηριότητες των νοτίων περιοχών της ΠΕ Ηρακλείου και ειδικότερα τους οικισμούς Μεταξοχώρι, Αρμανώγεια Τεφέλι, Λιγόρτυνος , Προτόρια κ.α. και δημιουργεί προϋποθέσεις προωθήσεως της τουριστικής ανάπτυξης των κεντρικών και νότιων περιοχών του Ν. Ηρακλείου .

Διαφήμιση
Διαφήμιση