HomeΚΟΣΜΟΣΤουρκία: Βετεράνος δημοσιογράφος στο τιμόνι της Hurriyet μετά την κριτική του Ερντογάν

Τουρκία: Βετεράνος δημοσιογράφος στο τιμόνι της Hurriyet μετά την κριτική του Ερντογάν

Ο ΦΙΚΡΕΤ ΜΠΙΛΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet όρισε νέο διευθυντή, όπως ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ, μια μέρα μετά την αυστηρή κριτική που δέχτηκε το έντυπο από τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με ένα ρεπορτάζ που δημοσίευσε το οποίο άφηνε υπαινιγμούς για κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον στρατό.

Σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η Hurriyet αναφέρει ότι αποφάσισε να ορίσει νέο διευθυντή της και μέλος του διοικητικού της συμβουλίου τον βετεράνο δημοσιογράφο Φικρέτ Μπιλά.

Ο Μπιλά θα αντικαταστήσει τον Σεντάτ Εργκίν, αναφέρει η εφημερίδα στη σύντομη ανακοίνωσή της χωρίς να αιτιολογεί την κίνηση αυτή.

Η Hurriyet ανήκει στον όμιλο Dogan, ο ιδρυτής του οποίου κλήθηκε χθες Τετάρτη να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο 80χρονος Αϊντίν Ντογκάν, ο οποίος μέχρι το 2010 διηύθυνε τον όμιλο, οι δραστηριότητες του οποίου εκτείνονται από τον τομέα της ενημέρωσης μέχρι τον ενεργειακό τομέα και τώρα είναι επίτιμος πρόεδρός του, είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα του κοσμικού κατεστημένου της Τουρκίας και είχε επι μακρόν τεταμένες σχέσεις με τον Ερντογάν και το κυβερνών ισλαμικών καταβολών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο όμιλός του αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι πριν από μια δεκαετία διηύθυνε ένα δίκτυο λαθρεμπορίου καυσίμων και ο Ντογκάν μαζί με τον 64χρονο Ερσίν Οζιντσέ της Isbank αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 24 ετών με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής συμμορίας, λαθρεμπορία και απάτη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά ωστόσο που ο Ντογκάν καλείται να παρουσιαστεί ο ίδιος ενώπιον δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή αντί να εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο του. Τόσο ο Ντογκάν όσο και ο Οζιντσέ αρνούνται τις κατηγορίες.

Η Hurriyet μπήκε στο στόχαστρο του Ερντογάν έπειτα από τη δημοσίευση στο φύλλο της 25ης Φεβρουαρίου ενός ρεπορτάζ, το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει τη γνώμη του στρατού προτού άρει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τις γυναίκες που υπηρετούν ως αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί στον στρατό.

Ο τίτλος του ρεπορτάζ θεωρήθηκε ότι υπαινίσσεται την ύπαρξη κόντρας μεταξύ στρατού και κυβέρνησης, ένα ευαίσθητο ζήτημα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Την Τρίτη ο πρόεδρος Ερντογάν άσκησε κριτική εις βάρος του ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ