HomeHL-WorldΗΠΑ προς ΟΗΕ: Σταματήστε αυτή την εμμονή με το Ισραήλ

ΗΠΑ προς ΟΗΕ: Σταματήστε αυτή την εμμονή με το Ισραήλ

Βολές προς το Συμβούλιο Ασφαλείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναθεωρεί τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, επιδιώκοντας μια αλλαγή στην ατζέντα του και ένα τέλος στην «εμμονή του με το Ισραήλ», δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει επί μακρόν πως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που έχει την έδρα του στη Γενεύη, εστιάζει μεροληπτικά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατηγορείται ότι διαπράττει το Ισραήλ, περιλαμβανομένων και των εγκλημάτων πολέμου εναντίον παλαιστινίων πολιτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη λωρίδα της Γάζας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «παραμένουν βαθιά ενοχλημένες από τη σταθερά μεροληπτική και μη ισορροπημένη επικέντρωση σε μια δημοκρατική χώρα, το Ισραήλ», δήλωσε ο Έριν Μπάρκλεϊ, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο Μπάρκλεϊ είπε ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει μια ολόκληρη ατζέντα αφιερωμένη σε αυτήν και πως «αυτή η εμμονή με το Ισραήλ» απειλεί την αξιοπιστία του συμβουλίου.

Ο Μπάρκλεϊ αμφισβήτησε το αν το να εστιάζει στο Ισραήλ είναι μια λογική προτεραιότητα και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ βομβαρδίζει νοσοκομεία, ενώ η Βόρεια Κορέα και το Ιράν αρνούνται σε εκατομμύρια πολίτες τους τις ελευθερίες της θρησκείας, της ειρηνικής συνάθροισης και της έκφρασης.

«Προκειμένου αυτό το Συμβούλιο να έχει οποιαδήποτε αξιοπιστία, πόσω μάλλον επιτυχία, πρέπει να μετακινηθεί από τις μη ισορροπημένες και αντιπαραγωγικές θέσεις του», είπε ο Μπάρκλεϊ.

«Καθώς μελετάμε τις μελλοντικές δεσμεύσεις μας, η κυβέρνησή μου θα μελετήσει τις ενέργειες του Συμβουλίου με το βλέμμα προς την αναμόρφωση προκειμένου να επιτευχθεί πλήρως η αποστολή του Συμβουλίου να προστατεύει και να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτή τη στιγμή εκλεγμένο μέλος του 47μελούς Συμβουλίου, όπου η τριετής θητεία τους λήγει το 2019.

Δεν υπάρχει προς το παρόν αντίδραση από το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Την Τρίτη (χθες), ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ρολάντο Γκόμεζ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Οι ΗΠΑ ήταν ένας πολύ δραστήριος και εποικοδομητικός εταίρος στο Συμβούλιο επί πολλά χρόνια, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Συρία, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ… και πολλά θέματα που οπωσδήποτε βρίσκονται στην ατζέντα σήμερα».

Είπε πως όποια χώρα θέλει να αποσύρει τη συμμετοχή της από το Συμβούλιο θα πρέπει να το κάνει μέσω της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση