HomeHL-GreeceΑπό την πλαϊνή πόρτα η Βελκουλέσκου στο Χίλτον

Από την πλαϊνή πόρτα η Βελκουλέσκου στο Χίλτον

Και συνοδεία πέντε αστυνομικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από την πλαϊνή πόρτα μπήκε στο ξενοδοχείο Χίλτον την Τρίτη η Ντέλια Βελκουλέσκου, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν εκ νέου μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Δεν έμεινε απαρατήρητο, δε, ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου έφτασε στο ξενοδοχείο με καθυστέρηση καθώς το πρώτο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων ξεκίνησε στις 10:30. Πολλοί, μάλιστα, σχολίασαν ότι η στάση της κυρίας Βελκουλέσκου θύμισε Γιάννη Βαρουφάκη καθώς ο πρώην υπουργός περισσότερες από μια φορές είχε προκαλέσει την καθυστέρηση της έναρξης των Eurogroup προκαλώντας την οργή των ευρωπαίων ομολόγων του.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύει το protothema.gr προκύπτει και άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο καθώς η κυρία Βελκουλέσκου φαίνεται να συνοδεύεται από πέντε αστυνομικούς κατά την άφιξή της στο Χίλτον.

Κίνδυνος απώλειας έως και δύο συντάξεων

Κρίσιμες επαφές για την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου τη διετία 2018-2019 αλλά και τα πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.30 της Τρίτης στο ξενοδοχείο Hilton.

Στο νέο αυτό γύρο που θα κρατήσει μια εβδομάδα θα συμμετάσχουν σχεδόν real-time οι κεντρικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε πλήρη πολιτική κάλυψη από την κυβέρνηση και γι αυτό θέλει «οι αποφάσεις να είναι συλλογικές».

Η Τρίτη είναι η κρίσιμη μέρα για να ξεκαθαρίσουν δύο πράγματα:

-Πρώτον, πόσο μεγάλο είναι το κενό που βλέπουν οι Θεσμοί το 2018. Το ΔΝΤ το τοποθετεί στα 800 εκατ. ενώ η Κομισιόν στα 200-300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες στο τραπέζι ήδη βρίσκονται σενάρια για την κάλυψη τρύπας 500 εκατ. ευρώ με τη μείωση του αφορολόγητου από τις 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στις 7.200 ευρώ από 1.1.2018 και στις 5.900 ευρώ από 1.1.2019 (για να καλύπτονται και τα μέτρα του 2019). Συνολικά, αν δεν αλλάξουν οι συντελεστές, η ετήσια απώλεια πραγματικού εισοδήματος για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς θα φτάσει το 2019 στα 600 ευρώ.

-Δεύτερον, την Τρίτη θα συζητηθεί ποιο θα είναι το ύψος των περικοπών στις συντάξεις από 1.1.2019 και ποιους θα αφορούν τα λεγόμενα αντίμετρα. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει εξασφαλίσει ότι τα συνολικά μέτρα του 2019 θα είναι 400 εκατ. ευρώ λιγότερα – δηλαδή 3,2 αντί για 3,6 δισ. ευρώ- και ότι η νέα περικοπή στις συντάξεις θα εφαρμοστεί σταδιακά την τριετία 2019-2021. Αν όμως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητάει εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό τότε οι περικοπές για τους υφιστάμενους συνταξιούχους θα είναι μεγάλες.

Για να βρεθεί αυτό το ποσό οι μειώσεις στη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» θα πρέπει να ξεκινούν από τα 60 ευρώ το μήνα (720 ευρώ το χρόνο) για τα χαμηλότερα κλιμάκια. Αν η περικοπή δεν γίνει οριζόντια, η προστασία των χαμηλότερων συντάξεων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ολική εξαφάνιση της προσωπικής διαφοράς για τις υψηλότερες, άρα σε απώλειες πάνω από 300 ευρώ το μήνα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση