HomeHL-HealthΑυξημένο κίνδυνο θανάτου συνεπάγεται ο πόνος στη μέση

Αυξημένο κίνδυνο θανάτου συνεπάγεται ο πόνος στη μέση

Ειδικά στους ηλικιωμένους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία διατρέχουν τα ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από οσφυαλγία, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Pain.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ μελέτησε στοιχεία για 4.390 διδύμους από τη Δανία, 70 ετών και άνω, προσπαθώντας να δει αν ο πόνος στη μέση αύξανε την θνησιμότητα από κάθε αιτία καθώς και από καρδιαγγειακά αίτια.

Η οσφυαλγία είναι μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς εκτιμάται ότι παγκοσμίως πάσχουν 700 εκατομμύρια άτομα, καθιστώντας την κύρια αιτία αναπηρίας.

«Διαπιστώσαμε εξετάζοντας τα στοιχεία ότι συγκριτικά με όσους δεν έπασχαν από πόνους γενικά στην σπονδυλική στήλη, οι πάσχοντες είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε καθημερινή βάση», εξηγεί ο ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ο Δρ Παουλο Φερρέιρα, επίκουρος καθηγητής Φυσιοθεραπείας στο αυστραλιανό πανεπιστήμιο.

«Και επειδή η μελέτη έγινε σε διδύμους, η επιρροή των κοινών γενετικών παραγόντων είναι απίθανη επειδή ελέγξαμε και αυτή την παράμετρο. Τα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης επειδή ενώ υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ πόνο στη μέση και θνησιμότητας δεν γνωρίζουμε ακόμα τα ακριβή αίτια. Ενδεχομένως ο πόνος στη μέση να είναι ένδειξη κακής υγείας και κακής λειτουργικής ικανότητας, παράμετροι που επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας στους ηλικιωμένους», προσθέτει.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε πως φάρμακα που συνταγογραφούνται για την οσφυαλγία, όπως η ιβουπροφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι αναποτελεσματικά στην ανακούφιση του πόνου, ενώ έχουν και σοβαρές παρενέργειες.

in.gr