HomeHL-9«Πάγωσε» ο ΕΦΚΑ την έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

«Πάγωσε» ο ΕΦΚΑ την έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ασάφειες και παθογένειες αφήνουν εκτεθειμένο το ίδρυμα – Απλήρωτοι οι ερευνητές!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντιμέτωπο με μία άνευ προηγουμένου κατάσταση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΑΕΙ των διεθνών διακρίσεων που πρωτοπορεί στον τομέα της έρευνας έχοντας καταστήσει την Κρήτη «brand name» της επιστημοσύνης.  Εδώ και περίπου έναν μήνα, η ναυαρχίδα του ιδρύματος, η έρευνα, έχει «παγώσει» λόγω των ασαφειών του ΕΦΚΑ αλλά και των διατάξεων του περίφημου Π.Δ. 80/2016. Οι κάνουλες της ρευστότητας για το σύνολο των δαπανών που αφορούν στα ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου έκλεισαν, με αποτέλεσμα μερικές εκατοντάδες ερευνητών να παραμένουν απλήρωτοι, και κάθε ερευνητική διαδικασία να έχει σταματήσει.

Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες του cretapost αναφέρουν ότι από την περασμένη εβδομάδα τελεί υπό παραίτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και καθηγητής του Φυσικού Τμήματος Γιώργος Τσιρώνης, ενώ τουλάχιστον άλλα δύο μέλη της ίδιας επιτροπής έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους.

Τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει την έρευνα του ιδρύματος σε αδιέξοδο συνοψίζονται στις ασάφειες του ΕΦΚΑ αλλά και στις διατάξεις του Π.Δ. 80/2016 που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση όσον αφορά τις ερευνητικές δαπάνες, θέτοντας σαφώς ζήτημα που άπτεται ακόμη και της αυτοτέλειας των ΑΕΙ.

Πιο συγκεκριμένα, το ασαφές περιεχόμενο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης επηρεάζει τις συμβάσεις των ερευνητών καθώς ούτε καν ο ίδιος ο ΕΦΚΑ δεν είναι ακόμη σε θέση να τους παράσχει διευκρινίσεις ως προς την αντιμετώπιση εκείνων που θα επιλέξουν να θεωρηθούν ως «μισθωτοί με μπλοκάκι».

Αυτό όμως που προκαλεί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Π.Δ. 80/2016 το οποίο στην ουσία υποχρεώνει τον Ειδικό Λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και όλων των άλλων ΑΕΙ της χώρας, να καταρτίζουν προϋπολογισμούς που οφείλουν να υποβάλουν προς έγκριση στο βραδυκίνητο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εξάλλου, για να «τρέξει» ακόμη και η παραμικρή δαπάνη για τα ερευνητικά προγράμματα χρειάζεται προέγκριση από το «αρμόδιο όργανο», όπως λέει η σχετική διάταξη, χωρίς όμως να διευκρινίζεται σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης παραμένει σε εγρήγορση αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση ώστε να επιστρέψει στην ομαλότητα η ερευνητική παραγωγή του ιδρύματος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση