HomeHL-GreeceΤσίπρας: Εξαιρετική επιτυχία το αποτέλεσμα του Eurogroup

Τσίπρας: Εξαιρετική επιτυχία το αποτέλεσμα του Eurogroup

“Για πρώτη φορά δεν δίνουμε αλλά παίρνουμε” υποστήριξε ο πρωθυπουργός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την απάντησή του στην ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη.

Όπως είπε «δεν είναι σύνηθες αυτό που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Διότι είχαμε συνηθίσει μόνο να παίρνουν, όχι να παίρνουν και να δίνουν. Προχθές αποφασίστηκε κάτι διαφορετικό και αυτό είναι εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας».

Παράλληλα ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων για την ερώτηση καρφώνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για την απουσία τους λέγοντας ότι «ευχαριστώ τον κ. Λεβέντη γιατί ήταν ο μόνος που έκανε τον κόπο να μου απευθύνει ερώτηση. Κρύβονται πίσω από μονολόγους,δεν θέλουν τον ζωντανό,απ’ευθείας διάλογο στο κοινοβούλιο. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά,αλλά όχι ότι κρύβομαι».

Αναλύοντας το τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση και λιτότητα για την ελληνική κοινωνία.

Υποστήριξε ότι παραδεκτό από τους θεσμούς ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται και η οικονομία ανακάμπτει σταθερά κάνοντας λόγο για «καταστροφολογικές προβλέψεις, κασσάνδρικες προβλέψεις όταν είχε θεσμοθετηθεί ο κόφτης. Είχαν όλοι σπεύσει να προβλέψουν ότι ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί και θα πετσοκόψει και συντάξεις και όλα».

«Θυμάμαι τα δημοσιεύματα του περσινού καλοκαιριού, ψευδή όλα, ότι θα πέσουν έξω τα έσοδα, ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Τελικά,όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, ενεργοποιήθηκε ο δότης. Όχι μόνο δεν κόψαμε, δώσαμε και εφάπαξ και 13η σύνταξη» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και την ίδια στιγμή ενώ οι προβλέψεις ήταν προβλέψεις για ύφεση 0,3-0,4%, τελικά, τα στοιχεία της Eurostat προβλέπουν ότι είχαμε ανάπτυξη 0,2-0,3% δηλαδή 0,6-0,7% πάνω από τις προβλέψεις. Αυτά είναι η βάση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς παράλογες απαιτήσεις» πρόσθεσε.

Δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ λιτότητας

Ειδικότερα για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είπε ότι «έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης».

«Συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές στις οποίες θα κινείται η συμφωνία για την αξιολόγηση, στην οποία θα καταλήξουν τα τεχνικά κλιμάκια» είπε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας ότι:

1. επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια για να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση

2. όχι μόνο δεν συμφωνήθηκαν αλλά νέα μέτρα θα αποτελούσαν φραγμό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Επανέλαβε, δε, ότι «με όλους τους τρόπους, σε όλους τους τόνους, έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας».

«Και όταν το είπα εγώ αυτό με λοιδορήσατε, με είπατε ψεύτη. Το λιγότερο που είπατε είναι ότι το είπα για διαπραγματευτικούς λόγους κι ότι δεν το εννοούσα. Αυτή η θέση έγινε δεκτή απ’ όλους. σεβάστηκαν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Σεβάστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού, αυτό σεβάστηκαν» είπε για το θέμα αυτό ο κ. Τσίπρας.

Έχω την πεποίθηση ότι πετύχαμε έντιμο συμβιβασμό

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα είπε ότι θα επικεντρωθούν σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλλαγή στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Αν με ρωτάτε κ. Λεβέντη αν συμφωνώ σε αυτή την αλλαγή μείγματος θα σας πω όχι όμως όταν πας σε μια διαπραγμάτευση θα αναγκαστείς να κάνεις υποχωρήσεις» πρόσθεσε και στη συνέχεια είπε ότι «έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό».

Κατά τον κ. Τσίπρα «συμφωνήσαμε για πρώτη φορά έπειτα από 7 χρόνια να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές της λιτότητας και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα ενισχύουν την παραγωγή νέου πλούτου, τις επενδύσεις, την εργασία. Δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση – που δεν είναι τελευταία είναι απαίτηση πάνω στο τραπέζι από τα Χριστούγεννα του 2015 – για μέτρα 2% του ΑΕΠ,3,6 δισ. και μάλιστα μετά τη λήξη του προγράμματος».

Αντιθέτως, είπε ο κ. Τσίπρας, το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε είναι ότι όποιες μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν από 1/1/2019 θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

«Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης που θα προκύπτει από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι πιστωτές μας θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης από τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς. Αυτό κάποιοι δείχνουν να μην το κατανοούν» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση