HomeHL-CultureΑπό την Θεότητα, (α)συνέχεια στην Αφαίρεση του Γ. Σπυρόπουλου

Από την Θεότητα, (α)συνέχεια στην Αφαίρεση του Γ. Σπυρόπουλου

Κορυφαίοι εικαστικοί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώνεται, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017, η έκθεση «Θεότητα, (α)συνέχεια», η πρώτη της σειράς των περιοδικών παρουσιάσεων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με αντιπροσωπευτικά έργα των πρωτοπόρων καλλιτεχνών Κωνσταντίνου Παρθένη, Γιάννη Τσαρούχη, Χρήστου Καπράλου και Θεόδωρου Στάμου, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του γνωστού συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη.

theothta-asynexeia

Η πρώτη έκθεση της σειράς Σύγχρονης Τέχνης άνοιξε στο κοινό ταυτόχρονα με την μόνιμη έκθεση των εξήντα πέντε φορητών εικόνων (15ου-αρχών 20ού αιώνα) της Συλλογής Ζαχαρία Πορταλάκη, μια πρωτοποριακή μουσειογραφικά παρουσίαση της διαδρομής έξι αιώνων εικονογραφίας που ξεκινά από την Κρήτη, περνά στα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες και την ηπειρωτική Ελλάδα και φτάνει ως τα Βαλκάνια και τη Ρωσία.

Tην Παρασκευή, 3 Μαρτίου, ώρα 10.00΄, oι επισκέπτες, με ελεύθερη συμμετοχή, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην μόνιμη και περιοδική έκθεση από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου.

Η «Θεότητα, (α)συνέχεια» θα παραδώσει την σκυτάλη στον «Διάλογο με το Αόρατο», τη δεύτερη κατά σειρά περιοδική έκθεση Σύγχρονης Τέχνης από τη Συλλογή Ζαχαρία Πορταλάκη. Η έκθεση περιλαμβάνει επιλεγμένα ζωγραφικά έργα αποκλειστικά του Γιάννη Σπυρόπουλου (1912-1990),  κορυφαίου εκπροσώπου της Αφαίρεσης, ο οποίος έλαβε καθοριστική διεθνή αναγνώριση με το βραβείο της Unesco για τη συμμετοχή του στη Biennale της Βενετίας το 1960. Είναι τα έργα του αυτής της δεκαετίας, του 1960, που θα παρουσιαστούν στην αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, περιόδου κορύφωσης της αναζήτησης του αφηρημένου λεξιλογίου στο έργο του, το οποίο χαρακτηρίζεται από τις χειρονομιακές γραφές, τις συνεχείς επεξεργασίες και επεμβάσεις, τους συμβολικούς γραφισμούς και την επεξεργασία της επιφάνειας του τελάρου που μοιάζει να χτίζεται μέσω του χρώματος. Έργα του Σπυρόπουλου παρουσιάζονται σήμερα στα σημαντικότερα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, από τη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ζηλανδία μέχρι το Τόκυο και το Λονδίνο.

Την έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα συνοδεύει δίγλωσσος αναλυτικός κατάλογος σε μεγάλο σχήμα και δίγλωσσο φυλλάδιο. Η ΕΚΙΜ έχει, προγραμματίσει επίσης, διαλέξεις από καταξιωμένους μελετητές του Γιάννη Σπυρόπουλου και εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΙΜΚ.

Η έκθεση «Γιάννης Σπυρόπουλος: Διάλογος με το Αόρατο» θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, ώρα 19.00΄ και θα υποδέχεται το κοινό ώς τον Ιανουάριο του 2018.

Πληροφορίες: 2810-283219, Εσωτ. 101

Είσοδος: Ελεύθερη

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση