HomeHL-Economy«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα» λένε οι φαρμακοβιομήχανοι

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα» λένε οι φαρμακοβιομήχανοι

«Μένουμε εδώ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα συνεχίσει να παράγει, να επενδύει

και να έχει την έδρα της στην Ελλάδα» ήταν το μήνυμα εντός κι εκτός χώρας, που έστειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων, με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης.

Ο κ. Τρύφων επισήμανε την ανάγκη «το έτος που διανύουμε να είναι η τελευταία περίοδος τόσο δραστικής δημοσιονομικής προσαρμογής» και υπογράμμισε τη συμβολή που μπορεί να έχει ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας ως ένας εν δυνάμει αναπτυξιακός κλάδος στην έξοδο της χώρας από την ύφεση.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σημείωσε, καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις στους αρμόδιους φορείς σχετικά με την πολιτική γενοσήμων, τον εξορθολογισμό του συστήματος τιμολόγησης με τη διαμόρφωση ενός δείκτη προστιθέμενης αξίας, καθώς και την είσοδο νέων φαρμάκων στην αγορά, ώστε να αρθεί ένα μέρος του αδιεξόδου και να διασφαλιστεί η πρόσβαση του Έλληνα ασθενή σε κάθε απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Φ. τόνισε επίσης ότι «σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως το φάρμακο, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές» ενώ έκλεισε αισιόδοξα την τοποθέτησή του, λέγοντας πως «έχουμε σημαντικό μέλλον μπροστά μας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει και θα συνεχίσει να παράγει στην Ελλάδα, επενδύει και θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα, και θα συνεχίσει να έχει την έδρα της εδώ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννης Μπασκόζος, ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να εξασφαλίσει πρόσβαση στον καθένα στο φάρμακο που έχει ανάγκη, την ώρα που το έχει ανάγκη, και όχι σε υπέρμετρο κόστος, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτό το καθήκον θέλουμε να έχουμε και τη φαρμακοβιομηχανία σύμμαχο». Σημείωσε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να βρεθεί «η χρυσή τομή ανάμεσα στην επιβίωση της εγχώριας παραγωγής, με αξιοπρεπείς τιμές, σε συνδυασμό με την ανάγκη των ασθενών να έχουν πρόσβαση σε υψηλής αξίας καινοτόμα φάρμακα».

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Οικονόμου, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που θέτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση στον τομέα της Υγείας, «για ένα νέο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, για τους χρόνια πάσχοντες, την ψυχική υγεία και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση υγείας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Δεν θα αφήσουμε κανέναν χωρίς πρόσβαση σε καινοτόμο φάρμακο, δεν θα αφήσουμε τον ασθενή να γίνει θύμα. Αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να μην έχει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία στην πρώτη γραμμή».

Ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε στην ομιλία του ότι: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από έναν εθνικό στόχο. Αυτός δεν είναι άλλος από το τετράπτυχο το οποίο θα είναι αυτό που θα μας βγάλει από την κρίση: παραγωγή, έρευνα, επενδύσεις, εξαγωγές» σημειώνοντας ότι οι παραγωγικές μονάδες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ήδη δείχνουν το δρόμο.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), ο Βουλευτής κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επεσήμανε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι οποίες όμως, όπως ανέφερε, «δεν έχουν αξία αν δεν μπορούμε να μειώσουμε τη συνταγογράφηση, αν δεν μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό των γενοσήμων στην αγορά».

Ο Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Κατσίκης, στο χαιρετισμό του εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες εγγυώνται σε κάθε Έλληνα την πρόσβαση σε ποιοτικά φάρμακα.

Εκπροσωπώντας την Ένωση Κεντρώων, ο Βουλευτής, κ. Μάνος Γεωργιάδης, τόνισε στην τοποθέτησή του ότι «οποιοδήποτε μέτρο που έρχεται ως κόφτης πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε εκτιμήσεις του εκάστοτε υπουργού».

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Στρατής Ζαφείρης, αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Υγείας με την Π.Ε.Φ., για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου ανάπτυξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Το πρόγραμμα κινείται σε έξι άξονες: την αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, τη χρηματοδότηση του κλάδου, τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, την εξειδικευμένη εκπαίδευση, καθώς και τη δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Στρατηγικής για το φάρμακο.

Τέλος, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, κυρία Φαίη Κοσμοπούλου, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία και τη στήριξή τους, επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Στην ομιλία της, τόνισε ότι το ελληνικό φάρμακο αποτελεί μέρος της λύσης, προσφέροντας αξιόπιστες και προσιτές θεραπείες στους ασθενείς, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σημαντικών εξοικονομήσεων για το σύστημα υγείας. Ανακοίνωσε, παράλληλα, την έναρξη της συνεργασίας της ΠΕΦ με το σωματείο «Μαζί για το Παιδί», στόχος του οποίου είναι η στήριξη και ενίσχυση των παιδιών ηθικά, οικονομικά και ψυχολογικά και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τέλος, η Ένωση βράβευσε τους αριστούχους πτυχιούχους, οι οποίοι αποφοίτησαν πρώτοι από τις Φαρμακευτικές Σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση