HomeHL-9Σ. Αρναουτάκης: «Η Κρήτη να γίνει πρωτοπόρος περιφέρεια στην Ελλάδα»

Σ. Αρναουτάκης: «Η Κρήτη να γίνει πρωτοπόρος περιφέρεια στην Ελλάδα»

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Την κατοχύρωση της θέσης της Κρήτης, ως μια από τις πρωτοπόρες Περιφέρειες στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό είναι το δικό μας όραμα», τόνισε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης είναι η «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης) ο «Απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΚ έτους 2016».

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Περιφέρειας και της Εκτελεστικής Επιτροπής τονίζοντας τη συνεργασία της Περιφέρειας με όλους τους τοπικούς φορείς, συνεργασία που δυναμώνεται για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού.

synedriash-perifereikoy-1

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του ανέφερε:

«Για όλους εμάς στην Περιφέρεια Κρήτης η πορεία το 2016, συνεχίστηκε πάνω στην ισχυρή βούλησή μας, αφενός να εντείνουμε την προσπάθειά μας για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας και αφετέρου να ξεπεράσουμε τις διαρθρωτικές δυσχέρειες που εμποδίζουν την πραγματοποίηση των στόχων μας.

Μέσα σε μια συγκυρία δύσκολη για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με τις περιορισμένες θεσμικές παρεμβάσεις και τα οικονομικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο παγιωμένα, στην Περιφέρεια Κρήτης αντιμετωπίσαμε μια μεγάλη πρόκληση.

Μια πρόκληση που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο που ήδη υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί προσωπική μου επιλογή να μην παραμένουμε προσκολλημένοι στα εμπόδια και τις δυσκολίες.

Μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας, είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε δημιουργικά και να πολλαπλασιάσουμε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, να αναδείξουμε τις μεγάλες δυνατότητες του στελεχιακού δυναμικού των υπηρεσιών μας και με βάση αυτές να σχεδιάσουμε το αύριο.

synedriash-perifereikoy-2

Ένα αύριο που θα περικλείει στον πυρήνα του μια μεγάλη ευκαιρία. Την κατοχύρωση της θέσης της Κρήτης, ως μια από τις πρωτοπόρες Περιφέρειες στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό είναι το δικό μας όραμα. Αυτό επιτάσσει σε όλους μας, ο φυσικός πλούτος του νησιού μας, η μοναδική μας πολιτιστική κληρονομία, αυτό μας καλεί να πράξουμε η κοινωνία της Κρήτης, την οποία συνεχίζουμε να υπηρετούμε με συνέπεια, σεβασμό και κατανόηση. Ο δημόσιος απολογισμός της Περιφέρειας Κρήτης για το 2016, δεν αποτελεί μια ακόμη τυπική διαδικασία που είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε, όπως προβλέπει το αυτοδιοικητικό πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειών. Ο δικός μας απολογισμός, είναι αποτέλεσμα επίμονης δουλειάς, του συνόλου των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, του συνόλου της Εκτελεστικής Επιτροπής και βέβαια του συνόλου των στελεχών και εργαζομένων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, τα οποία και ευχαριστούμε δημόσια, για τον επαγγελματισμό και τη συνέπεια που επιδεικνύουν στην καθημερινή τους επαφή με τον πολίτη.

Τη χρονιά που πέρασε, δώσαμε μεγάλες μάχες για να πετύχουμε και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μεγάλα, στους περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Ανταποκριθήκαμε στις μείζονες κοινωνικές ανάγκες, βελτιώσαμε περισσότερο τη λειτουργία των υπηρεσιών μας, εξοικονομήσαμε πόρους μειώνοντας τα λειτουργικά μας έξοδα, αξιοποιήσαμε τα διαθέσιμα κονδύλια, αλλά και διεκδικήσαμε αποφασιστικά πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να θέσουμε την Κρήτη, ξανά σε τροχιά ανάκαμψης.

synedriasi-p-s

Στον απολογισμό, με βάση τα στοιχεία που έχετε στα χέρια σας, περικλείουμε ένα χρόνο επίπονης δουλειάς με ποσοτικοποιημένα τα αποτελέσματα μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας όλων. Μιας προσπάθειας που στηρίχθηκε στην άψογη συνεργασία με τις Παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι οποίες αποτελούν για εμάς, τους βασικούς μοχλούς για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του περιφερειακού αντιπροσωπευτικού συστήματος, καθώς εκπροσωπούν άμεσα τους πολίτες του τόπου.

Στις επιμέρους ενότητες παρατίθεται αναλυτική καταγραφή των πολιτικών που εφαρμόσαμε, των έργων που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε στον τομέα του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την καινοτομία.

Ο απολογισμός της Περιφέρειας Κρήτης για το 2016 «είναι πολλών ανθρώπων έργα», καθώς προέκυψε μέσα από νέα αντίληψη για τη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων. Μια αντίληψη που φέρνει τον πολίτη μπροστά, που τον κάνει συμμέτοχο.

Για τη χρονιά που διανύουμε οι στόχοι μας έχουν τεθεί ακόμα πιο ψηλά. Μέσα στο 2017 θα επιδιώξουμε τη δρομολόγηση καθοριστικών εξελίξεων για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης. Είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε έργα υποδομής απ΄ τα Χανιά ως τη Σητεία, να βελτιώσουμε υφιστάμενες υποδομές και σίγουρα να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με όλους τους Δήμους του νησιού, με τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, τα Επιμελητήρια και τις επαγγελματικές

ενώσεις, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις των ημερών, τις δοκιμές και τις δοκιμασίες.

Στην Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα σχέδιο τοπικό, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ένα σχέδιο που βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας. Σε όλα εκείνα που κάνουν την Κρήτη μας ιδιαίτερη. Τον φυσικό μας πλούτο, τα μοναδικά μας προϊόντα, το ανθρώπινο δυναμικό μας. Κυρίως, όμως, στις αρχές και τις αξίες των Κρητικών.

Παραμένουμε στρατευμένοι στο μεγάλο αγώνα για την Κρήτη που ζούμε και αγαπούμε. Η χρονιά που πέρασε ήταν παραγωγική και δημιουργική. Η χρονιά που διανύουμε μας σημάδεψε με μεγάλες απουσίες, με μια μεγάλη απώλεια. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να πετύχουμε και θα το καταφέρουμε για το καλό της Κρήτης».

Διαφήμιση
Διαφήμιση