HomeHL-GreeceNon paper Μαξίμου για Eurogroup: Δεχθήκαμε μεταρρυθμίσεις από 01/01/2019

Non paper Μαξίμου για Eurogroup: Δεχθήκαμε μεταρρυθμίσεις από 01/01/2019

Οι δανειστές επιστρέφουν μετά την Καθαρά Δευτέρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον τετραγωνισμό του κύκλου πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες αν πιστέψουμε όσα αναφέρονται σε non paper που δημοσιοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας.

«Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία  (SLA) εντός ολίγων ημερών» αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξαν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Σε αντάλλαγμα, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, «η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο».

Τώρα το πώς θα εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που δεν θα έχουν δημοσιονομική επιβάρυνση όταν οι δανειστές έθεταν ως προϋπόθεση για την επιστροφή τους την προ-νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, αυτό προφανώς είναι κάτι που θα διευκρινιστεί περαιτέρω τις επόμενες ώρες.

Είναι πάντως πρόσφατη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η δήλωση Τσίπρα πως η Αθήνα δεν θα συναινέσει να ληφθούν ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα είναι διαπραγματευτικός ελιγμός.

«Τι θέλατε να πει; Να πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δισ. και μετά αυτοί να το πάνε στα 2 δισ; Τι θέλατε να πει; Ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται για να κάνεις όσο μικρότερη υποχώρηση…» είπε ο υπουργός Οικονομικών στην πρόσφατη συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Ant1, προεξοφλώντας εμμέσως ότι στη συμφωνία που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση θα έρθουν νέα μέτρα… «Δεν πας σε μια διαπραγμάτευση λέγοντας το μίνιμουμ, πας σε μια διαπραγμάτευση λέγοντας το μάξιμουμ» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας στο ερώτημα γιατί ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του δεσμεύτηκε «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».

Διαβάστε το «Non Paper» του Μαξίμου με ημερομηνία  20.02.2017:

«Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία  (SLA) εντός ολίγων ημερών.

Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση